Владимиру Блажевском Гран-при 11. фестивала у Лесковцу

Гран-при „Живојин Жика Павловић“ 11. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, припао је Владимиру Блажевском за најбољу режију филма „Година мајмуна“.

Жири у саставу Адемир Кеновић, Драган Маринковић и Марија Бергам, истакао је у образложењу да је „бајковито, раскошно и потпуно посвећено, редитељ Владимир Блажевски направио филм у којем се ужива, а истовремено показује шта се дешава на овим просторима када се пусти дух из боце или када нам побегне мајмун из зоолошког врта“.

Редитељ, сценариста и продуцент Владимир Блажевски, који је био гост фестивала, рекао је након премијере у Лесковцу да избегава да гледа цео филм са публиком.

„Једном га погледам, а након тога сваки пут будем ту на почетку и крају. Сад сам погледао последњих десет минута и био веома задовољан реакцијом публике. Свуда где се филм приказивао у региону, мање-више људи препознају проблем и лако се поистовећују са ликовима и причом. Раздаљина између Скопља и Лесковца такође није велика, па је менталитет веома сличан и било је очекивно да ће лесковачка публика лепо да прими филм“, оценио је Блажевски.

Друга награда „Живојин Жика Павловић“ за режију додељена је Јанезу Бургеру за режију филма “Иван” са образложењем да је реч о снажној љубавној причи коју сви препознајемо и која је представљена на свеж и жесток начин.

Према речима чланова жирија, „ова исконска прича испричана је на изузетно креативан начин, вођена мајсторском руком редитеља и ствара утисак као да је гледамо први пут“.

Трећа награда „Живојин Жика Павловић“ за режију додељена је Хани Слак за филм “Рудар”. Жири је констатовао да је редитељка направила филм у маниру узбудљивог трилера.

„Заснована на истинитим догађајима из два рата на нашем поднебљу ова потресна прича указује на то да се трагични догађаји нажалост понављају“, наведено је у образложењу.

Хана Слак истакла је да је велика одговорност на ауторима када раде са истинитим причама:  „Одговорност према истини, не само вањској, објективној, него и према субјективној истини филмских јунака, тих људи за које та прича није фиктивна, већ је то њихов живот“.

„Ту постоји, не само одговорност према гледаоцу и његовом животу, према томе што доводимо у живот гледаоца, већ и према тим људима о којима причамо у филму“, додала је редитељка.

Златни лешник за најбољу женску улогу равноправно је додељен Наташи Дорчић, Ксенији Маринковић и Дорис Шарић-Кукуљици за улогу у филму Саре Хрибар и Марка Антића Лада Каменски.

„Три главне глумице изузетним и слојевитим креацијама снажно су допринеле свежини и квалитету овог дебитантског филма. Суверено се играјући својим улогама, повремено одају утисак да гледамо сцене документарног филма“, наводи се у образложењу жирија.

Златни лешник за најбољу мушку улогу припао је Драгану Бјелогрлићу за улогу у филму Милоша Аврамовића Јужни ветар, а жири је истакао да је лоауреат „сведеним, али изузетно ефектним средствима створио лик у духу најбољих глумачких остварења са ових простора“.

Награда за најбољу продукцију додељена је Аврамовићу за остварење које представља „комплексну причу направљену на изузетно комуникативан начин, врхунски продуцирану у свим сегментима“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара