Битеф, РТС уживо преноси представу „Прљавштина“

У склопу стратегије презентовања својих програма најширој публици и даље демократизације фестивала, Битеф је након прошлогодишњег преноса 24-часовне представе „Олимп“, одлучио да вечерас омогући публици крај малих екрана и на Тргу Николе Пашића да погледа представу „НО43 Прљавштина“.

Ансамбл естонског Театра НО99 извешће представу у Позоришту на Теразијама, а за све љубитеље позоришта који нису у могућности да купе карту, она ће бити директно преношена на Другом програму Радио-телевизије Србије, а заинтересовани ће моћи да гледају пренос и под ведрим небом, на Тргу Николе Пашића.

Оно што је занимљиво у вези са овом продукцијом је чињеница да је ово прво гостовање једне позоришне трупе из Естоније у богатој, више од пола века дугој историји фестивала.

Театар НО99 је основан 2005. године, његови уметнички директори су редитељи представе Ене-Лис Семпер и Тит Ојасо и представља јединствен уметнички колектив из Талина, док се неке интересантне одлике њиховог рада назиру из самог назива трупе.

Наиме, називи свих њихових представа садрже бројеве, почевши од броја 99, они се ређају наниже, са идејом да када дођу до нуле, трупа престане да постоји и нестане у ништавилу.

Ова компанија већ је међународно позната и призната, посебно откако је 2017. године добила престижну награду „„Премио Европа: Позоришна реалност““.

Према речима аутора, има оних који савремени свет сматрају једним о највећих достигнућа човечанства, а с друге стране, постоје они који сматрају да се данас све своди на лично постојање.

Представа Ене-Лис Семпер и Тита Ојасона „НО43 Прљавштина“ представља кореографску симфонију о тренутку распада света, испуњену максималном пажњом и енергетским набојем људи на сцени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво