Александер Пејн: Волим да животне приче испричам на филмски начин

Звезда четвртог фестивала америчког независног филма у београдском Дому омладине је двоструки оскаровац Александар Пејн. Прослављеном редитељу И сценаристи, који је дао ексклузван интервју за РТС, сутра ће бити уручена награда за икону америчког независног филма.

Уз име Александра Пејна, мајстора малих-великих филмова о малим људима, везују се реалистични портрети важних друштвених тема у избалансираном тону између комедије и драме.

Једноставне приче из свакодневице, топли ликови без воље и одлучности, реалистични међуљудски односи одликују опус овог вештог филмског неимара.

Од Странпутица, Небраске, Потомака, Све о Шмиту до најновије друштвене сатире Смањивање, поменута дела ишчитавају се као негламурозни, интелигентни филмови из Холивуда.

Веома ме је изненадила чињеница да лик Србина у филму „Смањивање", којег глуми Кристоф Валц, није негативац, криминалац, ратни злочинац или убица. Он је један од симпатичних ликова?

- Снимио сам амерички филм са америчким протагонистима, али основна идеја филма је таква да треба да буде схваћена у целом свету.

У одређеном тренутку, ту су три лика која иду кроз причу заједно. Желео сам да Американац буде у пратњи две особе које су из других делова света. Ту је Вијетнамка и желео сам некога из Европе, можда некога ко је црноберзијанац и бонвиван. Могао сам да изаберем било кога, али из неког разлога изабрао сам Србина. Зашто да не?

Шта вам је било најтеже на вашем путу од независног филма до Оскара?

- Независтан филмски стваралац не мора да има везе са извором новца, мора да има везе с тим да филмски стваралац сачува свој глас у процесу стварања филма. Чињеница да су све моје филмове финансирали велики филмски студији, а сматрају ме независним редитељем... За мене је то комплимент. А то што сам освојио пар Оскара за сценарио је врло лепо и ласкаво. Помаже ми да снимим још филмова.

Који је најбољи рецепт за добру причу?

- Најбољи рецепт за добру причу? Не знам. Различити људи причају различите приче. За мене је то прича која је врло слична животу. Приче које ја волим да преточим у филм нису филмске приче, више су то приче које ће бити испричане на филмски начин, а за које верујем да су могле да се десе у стварном животу.

Добра глума, бритак сценарио и изврсна режија у остварењима Американца грчког порекла Александра Пејна, наводе нас да са нестрпљењем ишчекујемо његов следећи филм. Како нам је открио, биће то црнохуморна судска драма у којој би могле да заиграју звезде са којима прижељкује сарадњу - Хавијер Бардем или Мерил Стрип.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво