„Босифест“ од 10. до 12. октобра у Центру „Сава“

Девети Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом – „Босифест“, биће одржан под слоганом „Рампа“ од 10. до 12. октобра у Центру „Сава“, најавио је организатор „Хенди центар Колосеум“.

„Босифест“ је, како истичу организатори, јединствен филмски фестивал у Србији, али и у светским оквирима, јер је његов комплетан програм посвећен темама живота особа са инвалидитетом и обухвата запажена остварења документарног жанра.

Директор „Босифеста“, Дарко Ивић, изјавио је да им је циљ да филмови комуницирају са публиком, како би подстакли промене у комуникацији, прихватању различитости и рушењу постојећих предрасуда, што је и највећи изазов.

Истиче и да фестивал ужива значајан углед у свету и да се чак о њему више говори у свету него у Србији.

Ове године пријављено је, према његовим речима, 250 филмова из различитих земаља Европе, Америке, Аустралије, Русије, а селектор је по други пут редитељ Горан Радовановић, који „има осећај за дирљиве приче и у избору филмова не одступа од квалитета режије, сценарија и визуелног доживљаја“.

„Ово је фестивал на коме ћете видети како се из некада немогућих околности слави живот. Ово су филмови о људима и за људе“, нагласио је Ивић.

Програм ће обухватити 15 документарних филмова од којих ће 10 бити приказано у такмичарском, а пет у ревијалном делу програма.

Организатори издвајају награђивани италијански документарац Осети ветар (режија Симоне Сапонијери) о Мартини Кајрони, која осам година након губитка дела леве ноге у саобраћајној несрећи постаје врхунска атлетичарка и тренутно је најбржа жена са протезом на свету.

Ту је затим и аустралијски филм Пркосни животи (режија Сара Бартон), до сада неиспричана прича о томе како је покрет за права особа са инвалидитетом у САД, Великој Британији и Аустралији променио данашњи свет.

Публику очекује и руско остварење Слепи биоскоп (режија Григориј Гљанц) о необичној групи људи која путује бродом од Санкт Петербурга до Финске, а посаду чине људи са оштећеним видом и они који виде добро.

Жири у саставу редитељ Горан Марковић, глумац Драган Петровић Пеле и глумица Јована Стојиљковић, доделиће Гран при за најбољи филм, награду за најбољу режију, награду за најбољи сценарио, као и специјалне награде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво