Кустурица и Мухика за РТС о филму „Ел Пепе, један узвишени живот“

Најновији филм Емира Кустурице „Ел Пепе, један узвишени живот“, документарац посвећен Хосеу Мухики, имао је светску премијеру на 75. Мостри. Српски редитељ и бивши уругвајски председник уписали су се међу звезде овогодишњег венецијанског фестивала.

Интимни дијалог између најсиромашнијег председника на свету, кога народ једноставно зове Пепе, и Емира Кустурице, вођен пред сам крај мандата 2014. на његовој скромној фарми недалеко од Монтевидеа, пружа јединствену визију Хосеа Мухике на политичко, економско и еколошко деловање света у коме живимо.

У садржајној, динамичној 74-минутној поетски надахнутој авантури која предочава и турбулентну историју Уругваја, аутор не скрива одушевљење главним јунаком.

„То је једина биографија у свету коју бих ја радо заменио за своју... Он је био, како они зову – милитантни политичар, па је на крају завршио као председник. Политичар који напушта сцену, а сто хиљада људи долази да му каже да га воли и плаче за њим, то је каријера политичка која није постојала, барем да ја знам“, каже редитељ Емир Кустурица.

Да ли је скок од левичарског герилца, преко политичког затвореника до председника државе био тежак задатак за један људски живот?

„Било је тешко. То вам је као када велики брод морате да возите правим путем. Нисам о томе ни имао времена да размишљам, али живот и његова стварност једноставно вас подстичу на то“, рекао је за РТС бивши уругвајски председник Хосе Мухика.

Последњег дана на месту председника државе, поручили сте народу: „Не одлазим, ја тек долазим.“ Шта сте тиме хтели да кажете?

„Хтео сам да кажем да ћу се и даље борити за идеје. Трудим се да сејем идеје. Попут биљака које ничу из семена, од којих неке процветају, тако и ја покушавам да сејем идеје међу младим људима“, објаснио је Мухика.

„Нас двојица делимо чак и теоретски убеђења Баруха Спинозе и његове филозофије природе. У тој филозофији смо се у разговорима утркивали ко ће више коме да каже о томе колико је важно да човек живи у природи и живи са природом“, додао је Кустурица.

Како нам је открио Кустурица, документарац Ел Пепе, један узвишени живот публика у Србији премијерно ће моћи да погледа ове јесени.

Остали аутори: Сандра Перовић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 04. сеп 2018, 12:14) - Slavica Vićentijević [нерегистровани]

Život i ljudi

Inspirativno je delo i život i reditelja i bivšeg predsednika!Hvala im!

(уторак, 04. сеп 2018, 12:09) - Slavica Vićentijević [нерегистровани]

Život i ljudi

Inspirativno je delo i život i reditelja i bivšeg predsednika!Hvala im!

(уторак, 04. сеп 2018, 09:26) - Rade [нерегистровани]

Kusturica

Uzvisen, genijalan, prosvecen covek. Na Srpskoj politickoj, kulturnoj humanoj sceni, ne vidim vec godinama nekog ko mu je blizu. Kusturica :covek na Bozjem putu.

(уторак, 04. сеп 2018, 01:58) - anonymous sasa [нерегистровани]

Kusturica, ko je on?

"Srpski reditelj"! Sećam se da sam gledao video na youtube kako dotićni na početku rata u Francuskoj daje intervju protiv Srba i Srbije! Sada tih snimaka nema više. Da li se on promenio ili ne je pitanje! Možda i jeste kao Vučić mada sumnjam!