„Варљиво лето '68“ затворило „Дунав филм фест“, најбољи филм „Лимунада“

Синоћ је премијерним приказивањем рестауриране верзије бисера југословенске кинематографије „Варљиво лето '68“ завршен први међународни филмски фестивал подунавских земаља – „Дунав филм фест Смедерево 2018“. У такмичарској селекцији било је осам филмова из 10 земаља кроз које протиче Дунав, а најбољим је проглашен филм „Лимунада“ румунске редитељке Јоане Урикару.

Под отвореним небом у највећој средновековној равничарској тврђави на Балкану, у част реке која спаја десет земаља одржан је први међународни филмски фестивал – „Дунав филм фест“.

„Јако је значајна ствар за нашу земљу и за нашу кинематографију уопште јесте један овакав фестивал. Филмови не постоје ако нема биоскопа, а шта је лепше од једног биоскопа на отвореном“, каже Јелена Гавриловић, глумица и чланица жирија „Дунав филм феста“.

Публика је пратила, на четири градске локације, 35 филмова из подунавског слива, од којих је осам било у такмичарској селекцији за награду „Дунав 2860“.

То су биле приче о друштвеном раслојавању, о свеприсутном проблему миграција, као и о љубави и поштовању.

„Поред невероватне селекције такмичарских филмова коју је ове године направио Југослав Пантелић, оно што је обележило овај фестивал свакако су рестауриране верзије југословенских класика. Филм уз које су расле генерације и филм који је пресек стања тадашње колективне свести Варљиво лето '68 у новом руху затворио је фестивал“, истиче Горан Богдан, глумац и члан жирија „Дунав филм феста“.

Иако се стиче утисак да је Европски филм у сенци светских блокбастера, ипак, овај фестивал доказује супротно. Као и публика која је из вечери у вече пратила судбине јунака виђених очима редитеља из Румуније, Немачке, Чешке, Аустрије, Словачке, који имају шта да покажу и представе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се