„Варљиво лето '68“ затворило „Дунав филм фест“, најбољи филм „Лимунада“

Синоћ је премијерним приказивањем рестауриране верзије бисера југословенске кинематографије „Варљиво лето '68“ завршен први међународни филмски фестивал подунавских земаља – „Дунав филм фест Смедерево 2018“. У такмичарској селекцији било је осам филмова из 10 земаља кроз које протиче Дунав, а најбољим је проглашен филм „Лимунада“ румунске редитељке Јоане Урикару.

Под отвореним небом у највећој средновековној равничарској тврђави на Балкану, у част реке која спаја десет земаља одржан је први међународни филмски фестивал – „Дунав филм фест“.

„Јако је значајна ствар за нашу земљу и за нашу кинематографију уопште јесте један овакав фестивал. Филмови не постоје ако нема биоскопа, а шта је лепше од једног биоскопа на отвореном“, каже Јелена Гавриловић, глумица и чланица жирија „Дунав филм феста“.

Публика је пратила, на четири градске локације, 35 филмова из подунавског слива, од којих је осам било у такмичарској селекцији за награду „Дунав 2860“.

То су биле приче о друштвеном раслојавању, о свеприсутном проблему миграција, као и о љубави и поштовању.

„Поред невероватне селекције такмичарских филмова коју је ове године направио Југослав Пантелић, оно што је обележило овај фестивал свакако су рестауриране верзије југословенских класика. Филм уз које су расле генерације и филм који је пресек стања тадашње колективне свести Варљиво лето '68 у новом руху затворио је фестивал“, истиче Горан Богдан, глумац и члан жирија „Дунав филм феста“.

Иако се стиче утисак да је Европски филм у сенци светских блокбастера, ипак, овај фестивал доказује супротно. Као и публика која је из вечери у вече пратила судбине јунака виђених очима редитеља из Румуније, Немачке, Чешке, Аустрије, Словачке, који имају шта да покажу и представе.

број коментара 0 пошаљи коментар