Срце Сарајева за Леона Лучева, „Ага“ најбољи филм фестивала

Хрватски филм редитеља Небојше Слијепчевића „Србенка“ проглашен је за најбољи документарни филм 24. Филмског фестивала у Сарајеву, док је Леон Лучев понео титулу најбољег глумца за улогу коју је остварио у филму из Србије „Терет“ у режији Огњена Главонића.

Жири којем је председавала Лина Пасанен, директорка фестивала документраног филма из Лајпцига, оценио је да је Слијепчевићев филм заслужио награду због свог интригантног суочавања с тешким питањима из прошлости, преноси телевизија Н1.

Филм Терет у којем је глумио Леон Лучев, који је награђен Срцем Сарајева за најбољег глумца отвара питање сучавања с ратним злочинима и њиховим последицама.

„Ово је био најтежи филм и најтежа тема којом сам се бавио. Радило се о одговорности према људима“, рекао је Лучев исказујући при том посебну захвалност редитељу Огњену Главонићу.

Председник жирија који је одлучивао о најбољем играном филму, ирански редитељ и двоструки добитник Оскара Ашхар Фархади, објавио је како је за најбољи филм проглашено бугарско остварење Ага, редитеља Милка Лазарова, који говори о љубави двоје људи који живе у далеким и непрегледним леденим пустињама, а при том гаје истинску топлину и људскост у међусобним односима.

За најбољу глумицу Филмског фестивала у Сарајеву проглашена је Мађарица Софија Жамози за улогу у филму Један дан и у којем глуми 40-годишњакињу изгубљену међу бројним породичним обавезама.

За најбољег редитеља проглашена је Јона Уричару за румунски филм Лимунада.

У категорији кратког филма жири је за најбоље остварење прогласио филм Дах, дебитантско редитељско остварење сарајевског глумца Ермина Браве.

На овогодишњем фестивалу, публика је видела рекордних 266 филмова из 54 државе, а процена организатора је како је све те филмове видело око 100.000 гледалаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво