Дигитално „Варљиво лето '68“ на фестивалу у Смедереву

Након дигиталне рестаурације у оквиру пројекта „Вип Кинотека“, филм „Варљиво лето '68“ овог лета поново ће доживети премијеру на међународном филмском фестивалу 23. августа у програму „Дунав филм фест – Смедерево 2018“.

За београдску публику бесплатне пројекције ће бити организоване 29. августа у терминима од 18 и 20.30 часова, у Свечаној сали Југословенске кинотеке.

Снимљено у режији Горана Паскаљевића, ово култно остварење познато је по феноменалној глумачкој постави и одличној глуми легендарног Данила Бате Стојковића као и Мије Алексића, Славка Штимца, Мире Бањац, Неде Арнерић, Сање Вејновић, Иване Михић и других.

Филм, који на духовит начин приказује љубавне проблеме младог Петра којег тумачи Славко Штимац и његов однос са оцем, освојио је Гран-при жирија на фестивалу Медитеранског филма у Бастији, као и Гран-при и награду публике у Орлеану, а учествовао је на многим међународним фестивалима.

Пројекат „Вип Кинотека“, настао у сарадњи компаније „Вип мобајл“ и Југословенске кинотеке, има за циљ да сачува и заштити остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро од великог значаја. Овим пројектом који тренутно обухвата десет филмских остварења започет је дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српског филмског наслеђа.

Сви заинтересовани за пројекције у Београду, бесплатне карте ће моћи да подигну на благајни Кинотеке у Узун Миркововој, од 27. августа.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 10. авг 2018, 09:35)
Zivadin [нерегистровани]

@SmederevoFF

Nadam se da ce kupiti nove projektore i platna, da ozive bioskop u Smederevu. Na starom je krov pao u salu, a novi je tehnoloski nazadan.