Руско-српска акциона драма о заузимању приштинског аеродрома

Филм „Балканска линија“ настао у српско-руској копродукцији о руској специјалној јединици која је 1999. године заузела аеродром „Слатина“ у Приштини, биће премијерно приказан 21. фебруара 2019. године у Москви, рекао је за Танјугу глумац Миодраг Радоњић који игра једну од главних улога у том остварењу.

„Још нисмо одлучили када ће бити српска премијера филма. Најближи смо идеји да то буде на Сретење 15. фебруара 2019. године, када Србија обележава Дан Државности“, рекао је Радоњић.

Филм у режији Андреја Волгина, чије је снимање завршено 16. јула, подржали су руско и српско министарство културе, а настао је у сарадњи продуцентских кућа „Блес филм“ из Москве и „Архангел студио“ из Београда.

Осим Радоњића у у филму Балканска линија играју српски глумци Александар Радојичић, Милена Радуловић, Александар Срећковић Кубура, као и Гојко Митић који се прославио улогама у немачким вестернима.

Уз њих ту су и звезде руске кинематографије Гоша Кученко, Равшана Куркова, Антон Пампушн.

Радоњић каже да је снимање трајало скоро 10 месеци.

„У Србији смо снимали на Златибору, у Новој Вароши и Београду, а у Русију у Москви и на Криму. Филм говори о операцији 'Марш' у којој су руски падобранци, иначе припадници бригаде СФОР у Босни, прешли 620 километара од Угљевика до Приштине како би заузели аеродром Слатина", каже Радоњић.

За њега нема дилеме да сви радознало очекују да виде какав филм су филм о рату на Косову и Метохији направили Руси.

Како каже, Балканска линија је жанровски изузетно прецизан филм. Реч је о ратној, акционој драми налик на слична холивудска остварења. Има холивудски шмек због брзе промене кадрова.

„Верујем да ће публика у Русији бити мање-више индиферента према догађају који је у средишту филмске приче, док ће у Србији људи врло емотивно гледати Балканску линију“, каже глумац, уз напомену да је идеја аутора филма је представи један изузетан подвиг руских специјалаца, а не да разрешава историјске дилеме.

Млади глумац нам отрива да у филму игра албанског терористу, члана ОВК.

„Лик који играм у филму је плаћеник који је из Албаније дошао на Косово да би ратовао. Уз Смука којег тумачи Александар Срећковић Кубура, Амир кога играм предводи групу бандита који рат користе као параван за трговину људским органима. Верујем да је на Косову и Метохији, баш као и у сваком рату било људи на обе стране који су околности користили за учествовање у организованом криминалу“, истакао је Радоњић.

Без модрица, како каже, није реално снимити ратни, акциони филм.

„Испалио сам 800 ћорака из 'калашњикова' за један дан снимања. Цело раме ми је било модро. Све акционе ратне сцене су ме ложиле. Пријало ми је да то радим и у наставку каријере бих волео да поновим овакво глумачко искуство“, рекао је Радоњић.

Према његовим речима иницијатива за снимање филма Балканска линија стигла је из Русије.

„Заједно са Милошем Биковићем отворио сам продуцентску кућу 'Архангел студио'. Радо смо прихватили предлог продуцентске куће 'Блес филм' о сарадњи на пројекту Балканска линија. Партнери из Русије су већински продуцент“, навео је Радоњић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво