Филмови, серије, школа драматургије у Врњачкој Бањи

Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи одржаће се од 13. и 17. августа и осим пројекција филмова публика ће видети и нове епизоде неких телевизијских серија, а биће организована школа драматургије и стручни симпозијуми.

У конкуренцији за фестивалске награде нашли су се филмови Едерлези рајзинг - сценаристе Димитрија Војнова и редитеља Лазара Бодроже, Гранде пунто - сценаристе и редитеља Вање Хована, О бубицама и херојима - сценариста Николе Пејаковића, Димитрија Војнова и Петра Пашића, у режији Петра Пашића, Хоризонти - сценаристе и редитеља Светислава Драгомировића.

За награде ће се такође борити: Месо - сценаристе Николе Пејаковића и редитеља Саше Хајдуковића, Нигде - сценаристе и редитеља Предрага Велиновића, Изгредници - сценариста Ђорђа Милосављевића и Милана Коњевића и редитеља Дејана Зечевића, Проклети пас - сценаристе и редитеља Драгана Пешикана, Бандити у потрази за мамом - Косте Ристића и Патуљци са насловних страна - сценаристе и редитеља Милорада Милинковића.

Ван конкуренције за награде биће приказане по две прве епизоде серија Корени и Сенке над Балканом 18. августа, у овиру постфестивалског програма и целине „Програм преко плота“, фестивалска публика моћи ће да погледа и две српске мањинске копродукције, филмове Жаба - сценаристе Пјера Жалице и редитеља Елмира Јукића и Година мајмуна - сценаристе и редитеља Владимира Блажевског.

Осим тога, биће приређена и пројекција документарног филма Заробљено време, аутора Милана Никодијевића.

Током фестивала у конфренцијској сали хотела „Фонтана“ биће одржан стручан симпозујум на тему „ТВ филм на филмским фестивалама“, док ће у библиотеци Врњачке Бање бити приређене промоције две књиге: Критичког водича кроз српски филм 2000-2017 - Ђорђа Бајића, Зорана Јанковића и Ивана Велисављевића, у издању Филмског центра Србије и Више од истине Кадијевић о Кадијевићу - Дејана Огњановића, у издању куће „Орфелин“.

Након поменутог симпозијума, 16. августа од 15 часова у сали биоскопа кренуће приказивање три телевизијске драме, настале у копродукцији Радио-телевизије Србије и Факултета драмских уметности у Београду.

Реч је телевизијским адаптацијама познатих позоришних комада Београдска трилогија - Биљане Србљановић, Павиљони - Милене Марковић и Не играј на Енглезе - Владимира Ђурђевића.

По традицији, током трајања фестивала одржаваће се и школа драматургије „Слободан Стојановић“, а првог дана фестивала након церемоније отварања уследиће концерт групе „Коља и гробовласници“, док ће у среду, 15. августа, за госте фестивала бити организанован излет до родне куће глумице Соње Савић у Доњој Горевници и Уметничке галеријие „Надежда Петровић“ у Чачку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво