Велика промоција РТС-а на домаћим и међународним филмским фестивалима

На три предстојећа филмска фестивала – у Врњачкој Бањи, Сарајеву и у Нишу, Радио-телевизија Србије премијерно ће приказати две серије, три драме и два филма.

Част да ове године отвори Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи припала је остварењу Корени, у продукцији РТС-а и извршној продукцији продуцентске куће „Ај ту ај“ (Еyе tо Еyе).

Серија Корени, написана према антологијском роману Добрице Ћосића, садржи 10 епизода, а прве две епизоде фестивалска публика имаће прилику да види 13. августа.

Политичка превирања у Србији с краја 19. и на почетку 20. века, проблем идентитета и порекла, однос приватног и политичког, а све кроз призму богате сеоске породице Катић, оквир су Ћосићевог романа који је у сценарио преточио Ђорђе Милосављевић, а режирао Иван Живковић.

У главним улогама појављују се Жарко Лаушевић, Игор Ђорђевић, Слобода Мићаловић, Радован Вујовић, Богдан Диклић, Ненад Јездић, Дара Џокић, Бојан Жировић, Горан Шушљик и многи други.

Након изузетно гледане серије Месо у режији Саше Хајдуковића и према сценарију Николе Пејаковића, представници РТС-а и продукцијске куће „Босонога“ из Бањалуке, другог фестивалског дана, потписаће уговор о наставку снимања серије, која је други део трилогије.

Кости су наставак приче о Бањалуци, о окружењу, о Балкану и апокалиптичном духу овог времена које нас шиба без милости.

Филм Месо уврштен је у такмичарски програм фестивала.

Једна од најгледанијих РТС-ових серија Сенке над Балканом Драгана Бјелогрлића, биће приказана ван конкуренције.

Политички трилер са елементима мистике смештен је у тридесете године прошлог века, када се у поприлично контроверзном политичко-друштвеном амбијенту у Београду дешава низ ритуалних неразјашњених убистава.

У сарадњи Радио-телевизије Србије и Факултета драмских уметности у Београду, настала су три остварења, која ће своју премијеру имати 16. августа.

Прва је Београдска трилогија према драми Биљане Србљановић, следе Не играј на Енглезе према тексту Владимира Ђурђевића и Павиљони Милене Марковић.

Све три драме у потпуности су реализовали студенти ФДУ.

Јутро ће променити све, серија коју ће телевизијска публика гледати током јесени, премијеру прве четири епизоде доживеће на Међународном филмском фестивалу у Сарајеву који се одржава од 10. до 17. августа.

Серија Јутро ће променити све у продукцији РТС-а и извршној продукцији „Дис енд дет продакшн“ (This and That Production) прича је о младим људима који су прешли тридесету, завршили школовање, нису формирали породицу, немају сталне послове и још трагају за собом и „својим местом“ у свету... Они су Никола Ракочевић, Јована Стојиљковић, Андрија Кузмановић и Исидора Симијоновић.

Као редитељи и творци серије потписују се Горан Станковић и Владимир Тагић.

Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма, који се традиционално одржава крајем августа у Нишу, ове године отвориће Јужни ветар, узбудљив криминалистички трилер снимљен према сценарију Петра Михајловића и Милоша Аврамовића, који је уједно и редитељ филма.

Истоимену серију за РТС ће снимати продукцијска кућа „Режим“.

Јужни ветар приказује савремени Београд кроз визуру једног одређеног дела његовог становништва. Реч је о полусвету, члановима тзв. „подземља“ који причају једну, пре свега, реалну причу о серији неуспеха „малог“ човека у суровом окружењу.

Присуство највећих домаћих глумачких имена, попут Драгана Бјелогрлића, Богдана Диклића, Александра Берчека, недавно преминулог Небојше Глоговца, али и млађих генерација, којима припадају Милош Биковић, Јована Стојиљковић, Миодраг Радоњић, обећава велику гледаност филма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво