Подунавска кинематографија на четири атрактивне локације у Смедереву

Тридесет пет филмских остварења подунавске кинематографије подељених у четири програмске целине биће приказано на четири атрактивне локације у Смедереву од 18. до 23. августа, у оквиру програма „Дунав филм феста Смедерево 2018“.

У Малом граду Смедеревске тврђаве одвијаће се главни програм.

На овој локацији биће приказано осам актуелних филмских остварења европске и подунавске кинематографије у „Такмичарској селекцији“, док ће филм Сви знају који је отворио овогодишњи Кански филмски фестивал, бити први приказан на старту новооснованог фестивала подунавских земаља.

Дигитално рестауриран филм у оквиру пројекта „Вип Кинотека“ Горана Паскаљевића, Варљиво лето '69, биће премијерно приказан и затвориће манифестацију у присуству самог аутора и екипе филма.

У оквиру програма „Дунавски хитови“ на пристаништу на Дунаву, под отвореним небом, биће приказано пет пажљиво одабраних филмова у чијој продукцији је учестовало седам држава подунавског слива.

Љубитељи домаће кинематографије имаће прилику да бесплатно погледају рестауриране верзије српских класика, ремек-дела домаће кинематографије, у врхунском издању слике и тона.

Програм „Вип Кинотека“ одвијаће се у централној пешачкој зони Смедерева на Тргу „Карађорђев дуд“.

У Центру за културу града Смедерева биће приказано 15 филмова.

Програм „Тврђаве Дунава“ обухватиће десет документарних филмских остварења у продукцији Филмских новости, док ће у оквиру програм „Великани европске уметности“ домаћој публици премијерно бити приказано пет филмова који су посвећени најзначајнијим европским уметницима 20 века.

Продаја улазница почиње у суботу, 28. јула, на билетарници Центра за културу града Смедерева.

Цена карте за Такмичарски програм који ће се одвијати у Малом граду Смедеревске тврђаве износи 200 динара за обе вечерње пројекције, док за пројекције у оквиру програма Дунавски хитови износи 100 динара.

За остале програме пројекције су бесплатне.

Новоосновани филмски фестивал „Дунав филм фест“, који ће се ове године одржати у средњовековној престоници српске деспотовине, љубитељима филма пружиће прилику да премијерно погледају нека од најзначајнијих актуелних филмских остварења насталих у десет држава кроз које протиче Дунав.

број коментара 0 пошаљи коментар