Остварење „Девојка“ и по укусу публике Палићког фестивала

Добитник Златног торња за најбољи филм, остварење „Девојка“ дирнуло је публику јубиларног 25. Фестивала европског филма Палић, која му је дала највише својих гласова и тиме именовала за лауреата „Горки лист“ награде публике.

Публика је за филмове из Главног такмичарског програма гласала на два начина: на сајту Фестивала и путем гласачких листића, који су попуњавани након пројекција.

Кроз овогодишње 25. издање Фестивала европског филма Палић наставила се сарадња „Горког листа“ и смотре на Палићу која траје пуних 20 година.

„Горки лист“ наградом публике за најбољи филм доказује да публика преузима активну улогу и из свог угла сагледава дела филмске уметности приказана на Фестивалу. На тај начин уважено је, осим мишљења стручног жирија, и мишљење најбројнијег „жирија“ тј. оних захваљујући чијој лојалности и посвећености филму Палићки фестивал траје свих ових година, уважавајући чињеницу да се избор најбољег филма по мишљењу публике често заснива на другачијим критеријумима од критеријума стручног жирија.

Награде најбољим остварењима 25. издања фестивала уручене су синоћ на Летњој позорници Палић. Златни торањ за најбољи филм жири је доделио остварењу Девојка у режији Лукаса Донта, реализованом у белгијско-холандској копродукцији.

„Овај филм је најцеловитије и најмоћније дело у такмичарском програму, које не само да се бави искреношћу и комплексношћу сложене теме, већ то чини дубоко и без стереотипа. Филм нас је дирнуо на више нивоа“, наводи жири у свом образложењу.

Палићки торањ за најбољу режију додељен је Расмусу Клостеру Броу за режију данског филма Кртица, док је Специјално признање добио шпански филм Кармен и Лола редитељке Аранче Ечеварије, које се палићкој публици синоћ обратила видео-поруком.

Жири критике – жири ФЕДЕОРЕ (Федерације филмских критичара Европе и Медитерана) такмичарског програма Паралеле и судари једногласно је донео одлуку и Награду за најбољи филм доделио мађарском остварењу Цветна долина у режији Ласла Чуја. ФИПРЕСЦИ жири је награду за најбоље остварење у Главном такмичарском програму доделио француском остварењу У рату у режији Стефана Бризеа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво