Мира Бањац затворила 25. ФЕФ на Палићу

Глумица Мира Бањац затворила је синоћ на Летњој позорници 25. Фестивал европског филма „Палић“ и позвала публику, град и људе ослобођење свих стега да подрже фестивал, јер фестивал не може бити сам себи сврха.

„Фестивал има велики задатак и мисију, он оплемењује људе и шири дух људи и света ослобођених свега приземног. Он оставља иза себе уметност која је капитал. Спас човека је у памети, здравом разуму и храбрости да се избори за свој идентитет“, поручила је Бањац, до ове године председница Савета ФЕФ, захваливши посебно директору Радославу Зеленовићу без кога палићког фестивала не би било.

У оквиру церемоније затварања додељене су награде Златни торањ за најбољи филм белгијско-холандском остварењу Девојка у режији Лукаса Донта, Палићки торањ за најбољу режију данском редитељу Расмусу Клостеру Броу за филм Кртица и Специјално признање шпанском филму Кармен и Лола редитељке Аранче Ечеварије.

Донт и Ечеварија захвалили су жирију и фестивалу у видео-поруци, док је Бро, примивши признање из руку директора Радослава Зеленовића, рекао да је снимио филм о Европи.

„У филму троје људи различитих нација, различитих искустава, затворено је у скученој просторији. То је мој коментар о Европи. Хајде да видимо да ли можемо да одржимо Европу, да јој омогућимо да дише, можда тако што је нећемо затварати“, рекао је Бро.

Одлуку је донео међународни жири који је радио у саставу: мађарска редитељка Илдико Ењеди (председник), продуцент и глумица Иева Норвилиен (Литванија), глумац Ибрахим Кома (Француска), редитељ Маринус Грутхоф (Холандија) и глумица Наташа Нинковић (Србија).

Мађарски филм Цветна долина у режији Ласла Чуја најбољи је филм у другом такмичарском програму "Паралеле и судари", једногласна је одлука жирија Федерације филмских критичара Европе и Медитерана (ФЕДЕОРЕ), у саставу: црногорска филмска теоретичарка и критичарка проф. др Маја Богојевић, бугарска филмска критичарка Павлина Јелева и италијанска критичарка Кјара Спањоли Габарди, а признање је уручено глумцу Ласлу Ретију.

ФИПРЕСЦИ жири, који су чинили Масимо Леки (Италија), Нина Спутнитскаја (Русија) и Тончи Валентић (Хрватска), најбољим филмом у Главном програму прогласио је француско остварење У рату Стефана Бризеа, који је захвалио видео поруком са Корзике.

Поводом 25. издања палићког фестивала Зеленовић је уручио сребрњак новинарки Татјани Киш Чегар, шефу ПР и прес службе Александру Павлићу, модератору конференција за новинаре и уреднику Фестивалских новина Ивану Аранђеловићу и некадашњем председнику Савета, глумцу Браниславу Лечићу који је истакао да је почаствован што је део породице Фестивала европског филма.

Претходних вечери сребрњак је уручен глумицама и бившим председницама Савета Мири Бањац и Милени Дравић, Зеленовићу, програмском директору Мирославу Могоровићу, некадашњем селектору Бориславу Анђелићу и редитељима Саболчу Толнаиу и Желимиру Жилнику.

Међу добитницима су и новинари Марија Јаковљевић (Танјуг), Владимир Џудовић (Радио Београд 1), Невена Матовић (Радио Београд 2), Нада Зорић (РТВ), Снежана Стаменковић Јојић (РТС), Зорица Димитријевић (Seecult), Татјана Њежић (Блиц), Сташа Јамушаков (РТВ), а медијски партнери фестивала РТС и РТВ.

Награда „Александар Лифка“ за допринос европском филму на почетку фестивала уручена је глумцима Радету Шербеџији и Брајану Коксу.

Од 14. јула на Фестивалу европског филма „Палић“ приказано је стотинак филмова у 12 селекција у присуству више од 150 гостију, а последњи на програму је филм „Без додира“ Адине Пинтилие.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара