Редитељ Бро: „Кртица“ је алегорија Европе

Дански редитељ Расмус Клостер Бро, добитник награде Палићки торањ за најбољу режију 25. Фестивала европског филма Палић, рекао је данас на конференцији за новинаре да у свом филму „Кртица“ представља „алегорију Европе“.

Прича филма Кртица одвија се у опасном радном окружењу испод Копенхагена, града који се обично сматра идиличним простором за многе који су у потрази за бољим животом у Европи и шире.

Млада новинарка посећује метро и у тренутку када у тунелима будућег метроа избија пожар, она бива заробљена у комори, која је предвиђена за две особе, заједно са Хрватом Ивом и Бхараном из Еритреје. Тај скучен простор је једино безбедно место док букти пожар.

Бро је рекао да је одрастао на филмовима фантастике, да му је Дејвид Кроненеберг био велики херој, али и на источноевропској анимацији, посебно чешој и пољској.

Кртица је, како је објаснио његов први жанр филм – претходно је снимио неколико краткометражних остварења, и да је заправо „жанр пронашао њега“.

„У току је изградња велике инфраструктуре за метро и желео сам да истражујем мало тај свет. Испод земље сам пронашао просторију која ме је инспирисала на хорор филм“, објаснио је редитељ.

Страх је, каже, присутан у главним јунацима, али оно што се дешава заправо у мислима актера тиче се коезгистенције.

„То је алегорија Европе, генерално гледано, тај утисак смањења простора и како различити људи реагују на сужавање простора“, рекао је редитељ, чији је кратки филм Барвало из 2012. освојио „Сребрно јаје“ на фестивалу „Кустендорф“.

Наглашава да није политичар и да се фокусира на конкретне људе.

„Моја Европа се своди на Копенхаген и моја прва мисао када су почели да граде метро била је да ћу брже стићи до аеродрома. Моја перспектива Европе се заснива на чињеници да могу да идем где год хоћу. Навикао сам на отворену Европу и волео бих да тако остане“, рекао је Бро.

У филму играју Кристин Сондерис, Самсон Семере Русом и Крешимир Микић.

Бро је рекао да је тражио неког ко би играо правог представника европске радничке класе и пронашао Микића.

„Радили смо заједно, обишли смо право градилиште, били под земљом где махом раде италијански радници и уочили смо сличнпости између италијанских и хрватсаких радника. Било је задовољство радити са њим“, нагласио је дански редитељ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво