Палић: Златни торањ за „Девојку“, искрену, комплексну и без стереотипа!

Главна награда 25. Фестивала европског филма „Палић“, Златни торањ за најбољи филм, одлуком међународног жирија додељена је белгијско-холандском филму „Девојка“, у режији Лукаса Донта, саопштено је данас на конференцији за новинаре.

„Овај филм је најцеловитије и најмоћније дело у Главном такмичарском програму, које не само да се бави искреношћу и комплексношћу сложене теме, већ то чини дубоко и без стереотипа. Филм нас је дирнуо на више нивоа“, образложио је жири.

Радио је радио у саставу: мађарска редитељка Илдико Ењеди (председник), продуцент и глумица Иева Норвилиен (Литванија), глумац Ибрахим Кома (Француска), редитељ Маринус Грутхоф (Холандија) и глумица Наташа Нинковић (Србија).

Палићки торањ за најбољу режију припао је Расмусу Клостеру Броу за филм Кртица (Данска).

Жири, који је у Главном програму погледао 12 филмова, констатовао је несвакидашње постигнуће Расмуса Клостера Броа на свим пољима: одличан сценарио, рад са глумцима, монтажа и визуелни концепт.

„Редитељ је изабрао добро познат, наизглед лак жанр за који једино професионалци знају колико је компликован“, оценио је жири.

Специјално признање додељено је шпанском филму Кармен и Лола редитељке Аранче Ечеварије за „храбар први филм, за искрен, нежан и аутентичан приказ културе, за рад са натуршчицима, за сигурно вођење рискантне и компликоване авантуре, за све глумце, њихову храброст и одличну глуму“.

Нинковићева је рекла да су били врло сложни у оцени филмова из Главног програма иако долазе из различитих земаља и различитих професија.

„Имали смо исто мишљење, два филма која су нам се одмах издвојила. Једино о чему смо доста причали је Специјално признање. Ту је долазио у обзир и француски филм У рату. Била сам прилично изненађена како исто мислимо о свим филмовима“, истакла је Нинковићева.

Она је подсетила да је на фестивалу било филмова чија је уметничка вредност потврђена на најбољим европским фестивалима.

„Ми смо се трудили да будемо растерећени од њиховог уметничког пута и руководило смо се својим доживљајем онога што гледамо“, додала је.

Мађарски филм Цветна долина у режији Ласла Чуја најбољи је филм у другом такмичарском програму „Паралеле и судари“, једногласна је одлука жирија Федерације филмских критичара Европе и Медитерана (ФЕДЕОРЕ), у саставу: црногорска филмска теоретичарка и критичарка проф. др Маја Богојевић, бугарска филмска критичарка Павлина Јелева и италијанска критичарка Кјара Спањоли Габарди.

Реч је о, како је наведено у образложењу, „снажној филмској причи дебитантског играног остварења која приказује како савремени млади људи на маргинама траже љубав и боре се за основни опстанак у потпуно отуђеном друштву“.

Богојевићева је, након што су погледали 10 филмова у програму „Паралеле и судари“, констатовала да је европски филм депресиван и тежак, као што је увек и био.

„То су филмови који осцилирају од тоталног очаја до кафкијанског апсурда“, оценила је.

ФИПРЕСЦИ жири, који су чинили Масимо Леки (Италија), Нина Спутнитскаја (Русија) и Тончи Валентић (Хрватска), најбољим филмом у Главном програму прогласио је француско остварење У рату Стефана Бризеа.

Критичари су награду доделили „за маестралан и очаравајући начин на који редитељ преноси друштвену битку у јединствен синематички доживљај, као и за непоновљиву глуму Винсента Линдона“.

Фестивал европског филма „Палић“, 25. по реду, завршава се вечерас уручењем награда и пројекцијом филма “Без додира” Адине Пинтилие.

„Све оно што треба да урадимо за наредни фестивал односи се на инфраструктуру коју морамо да побољшамо, климатизација у сали, замена седишта и још неке ситнице којих увек има. Све друго знамо и добро смо навежбали. РТС је много учинио за наш фестивал“, истакао је за нашу телевизију директор Фестивала Радослав Зеленовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво