Шијан: Филмом се данас бави шарена група људи

Редитељ Слободан Шијан, који је 2016. године добио награду „Александар Лифка“, рекао је данас на Палићу да идеја да се то признање истовремено додели европском и домаћем ствараоцу, даје већи дигнитет српским ауторима него што иначе имају у својој кинематографији.

„Сведоци смо пада ауторитета самих аутора, тако да се данас филмом бави шарена група људи, а Фестивал европског филма 'Палић', инсистирајући на одређеној идеји филма, успева да има интересантан концепт“, рекао је Шијан на конференцији за новинаре.

Шијан каже да важи за неког ко не воли да прича са новинарима, али заправо, додаје, новинари не схватају колико су сви пројекти неизвесни и да не може ништа прецизно да каже.

„Када сам добио награду 'Лифка', питали су ме о новом пројекту и ја сам причао о пројекту са Светиславом Басаром, са којим сам заиста желео да радим. Међутим, пројекат је на три конкурса одбијен, из новосадског фонда је добио мало средстава. То говори о неуједначености критеријума у читавом систему. Било би нормално да ако добијеш из једног фонда, да те други погледају са мало више наклоности. Ситуација је таква са средствима да човек не може да зна док се не затвори финансијска калкулација“, рекао је Шијан.

Признати редитељ наводи је да има мало више среће са филмом Буди Бог с нама о Бошку Токину, за који је добио средства у Србији, Хрватској и Црној Гори и очекује помоћ из још неколико фондова и нада се да ће на пролеће или током лета успети да крене са снимањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се