Горан Марковић: Квалитетне ствари опстају саме по себи

Редитељ Горан Марковић, добитник награде „Александар Лифка“ 2010. године за изузетан допринос европској кинематографији, рекао је данас да је оснивање палићког филмског фестивала 1992. године видео као утопију.

„Прва година фестивала на Палићу била је најгора година у мом животу. Данас је се сећам као језиве године и оснивање палићког фестивала ми је деловало као утопија, као нешто што неће дуго трајати“, рекао је Марковић на конференцији за новинаре.

Фестивал европског филма „Палић“, који се одржава 25. пут, опстао је, према његовом мишљењу, због одличног концепта, људи који стоје иза њега и посебности града.

„Био сам на много фестивала, али ово овде је нешто сасвим друго“, додао је. Каже и да на Палић радо долази јер ту има прилику да погледа филмове које је немогуће видети било где другде.

„Овде стичем слику о кинематографији, коју не бих могао да добијем на другом месту.“

Уверен је да квалитетне ствари опстају саме по себи.

„Вредни филмови увек нађу пут до публике. Блокбастери, који згрћу паре, брзо се заборављају, само је питање ко тргује и ко згрће новац. У овој држави влада економски хаос, па је бесмислено да ја анализирам шта је економска логика“, сматра Марковић.

Припрема серију по свом тексту Делиријум тременс, а реч је о комаду који третира проблем савременог човека у потрази за својим идентитетом и који се са великим успехом играо у Београдском драмском позоришту.

„Ако све буде у реду, требало би да снимамо током ове године, а можда од тога направимо и филм. Слично као са Слепим путником на броду лудака, најавио је редитељ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво