„Александар Лифка“ Брајану Коксу, „Андерграунд спирит“ двојцу Кови-Фримел

Шкотском глумцу Брајану Коксу, италијанској редитељки и сценаристкињи Тици Кови и аустријском редитељу Рајнеру Фримелу синоћ су на Летњој позорници на Палићу уручена признања Фестивала европског филма.

„Александар Лифка“ Брајану Коксу, „Андерграунд спирит“ двојцу Кови-Фримел „Александар Лифка“ Брајану Коксу, „Андерграунд спирит“ двојцу Кови-Фримел

Коксу је награду „Александар Лифка“, за изузетан допринос европској кинематографији, уручио директор Фестивала европског филма Палић, Радослав Зеленовић, који је рекао да 2000. године када су установили признање нису ни претпостављали да ће за 18 година на Палићу поздравити најзначајније људе који су створили европски, светски и наш филм.

„Са великим професионалним и личним задовољством уручујем вечерас награду 'Александар Лифка' глумцу који је од 1971. године и улоге Лава Троцког до 2017. и Черчила, остварио више од 200 улига у филму и на телевизији“, истакао је Зеленовић.

Кокс је рекао да је глумцу тешко да схвати димензије свог рада и шта тај рад значи другима.

„Знамо за критичаре и за професионалце, али оно што је важно јесте ефекат филма на друге и примити награду која носи име пионира филма, вреднује путовање у каријери појединца и зато је овакав тренутак прилично значајан“, истакао је глумац.

Брајан Кокс је 36. лауреат награде „Александар Лифка“, а синоћ је исто признање уручено глумцу Радету Шербеџији.

На Летњој позорници на Палићу, синоћ је и италијанској редитељки и сценаристкињи Тици Кови и аустријском редитељу Рајнеру Фримелу уручена награда „Андерграунд спирит“ за изузетан рад на пољу независног филма, јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику стварану изван доминантних токова филмске индустрије.

Селектор Нил Јанг, уручујући признање ауторима који од 1996. године стварају заједно у области филма, позоришта и фотографије, рекао је да лауреати креирају своја дела на једноставан и директан начин, дотичу се универзалних истина и говоре у духу хуманизма и праведности који су нам данас потребни широм Европе.

Фримел је, захваливши на награди, приметио да је у време нестајања филма и биоскопа, заслуга фестивала што је независтан филм још увек видљив.

Ковијева је захвалила Палићком фестивалу на признању јер, како је рекла, није увек лако снимати независни филм.

„Захвална сам и протагонистима наших филмова јер испуњавају наша остварења љубављу, хуманизмом, емпатијом, свим оним што је данас веома важно“, нагласила је редитељка и сценаристкиња.

Директор Отвореног универзитета у Суботици, Илија Татић, извршни продуцент Фестивала европског филма Палић, уручио је поводом његовог 25. издања сребрњаке заслужнима за уметничке домете Палићког фестивала.

Сребрњаке су примили директор фестивала Радослав Зеленовић, програмски директор Мирослав Могоровић, селектор Борислав Анђелић и редитељи Желимир Жилник и Саболч Толнај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво