Од вечерас серијал подсећања „60 узбудљивих година Телевизије“

Уочи 60. рођендана РТС емитује серијал емисија „60 узбудљивих година Телевизије“. Наша ТВ лица, али и они који су на телевизији радили од првих дана водиће нас кроз шест деценија информативног и забавног програма. Подсетиће нас на најважније политичке догађаје, али и како смо се смејали, којим спортским успесима радовали, коју смо музику слушали. Прва емисија на програму је вечерас од 22 часа.

Од првог „Добар дан“ прошло је скоро 60 година. Тог 23. августа 1958. године на задатку је било око 150 људи и једна репортажна кола са укупно седам камера. Од филмске траке до дигиталне технологије снимљено је и сачувано око 150.000 сати матерјала. Зато за 60. рођендан РТС спрема поклон гледаоцима – серијал подсећања.

„У ових 11 емисија кроз забаву, спорт, хумор, серије, филмове, информативни, дечији, програм културе, Јутарњи и Београдски програм, ТВ лица и ауторе, велике догађаје и музику, акценат је стављен на звездане тренутке у поменутим областима, јер тешко је у рационалном временском оквиру рекапитулирати све програмско богатство РТС-а стварано током 60 година“, истакла је Сандра Перовић, уредница у редакцији филмског програма РТС-а.

На путовање кроз деценије воде нас позната лица РТС-а. Посао су им олакшали они који су стварали историју прве телевизије у Србији.

„У сусрет 60 узбудљивих година телевизије радила сам емисију ТВ лица, ТВ ствараоци у којој су гости све саме легенде телевизијског програма који су уз мало носталгије, али пуно анегдота причали како је то изгледало на почецима. И чини ми се да је читав овај серијал заправо омаж нашој кући и показатељ да поштујемо прошлост, ценимо традицију и ето на томе формирамо и данашњи програм који је, можда баш због тога, најгледанији“, каже Тања Петернек Алексић, ауторка емисије Као сав нормалан свет.

Најважније политичке и друштвене догађаје преносила је прво Радио-телевизија Београд, па онда Радио-телевизија Србије. Слика је стизала аналогним, а онда дигиталним сигналом. Да ли су се и колико мењале оне друге, важне теме свакодневног живота?

„Епизода о којој сам ја помало бринула, наравно не једина и не сама, јесте епизода која сасвим разумљиво има један леп и одговоран назив Хроника наших живота. Сигурна сам да ће то бити један добар подсетник за сва времена и невремена која су нас пратила за ових 60 година. Не знам како ће ко реаговати. Знам како је реаговала публика, док смо емисију снимали“, прича Рада Ђурић, уредница и водитељка Београдске хронике.

Прва емисија је вечерас од 22 сата на Првом програму РТС-а. Сваке суботе и недеље до рођендана телевизије на поклон стиже још једна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара