Почиње 25. Фестивал европског филма „Палић“

Јубиларни, 25. Фестивал европског филма „Палић“, отвориће Душан Ковачевић, а затим ће бити приказан италијански филм „Срећан као Лазаро“ Аличе Рорвахер, добитнице награде за најбољи сценарио у Кану. До 20. јула биће приказано више од 100 филмова у 12 програмских целина.

Главни такмичарски програм јубиларног издања филмског фестивала на Палићу представља 12 остварења. Аутори стижу из великих, али и оних мање познатих европских кинематографија, а у својим филмовима говоре о кризи друштва, мигрантској кризи и кризи вредности у либералном капитализму.

Фестивал ће на Летњој позорници отворити драмски писац и академик Душан Ковачевић, који ће том приликом и формално преузети дужност председника Савета фестивала од глумице Мире Бањац.

На отварању ће се обратити и покрајински премијер Игор Мировић, као и градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Публика ће бити у прилици да погледа и слике из породичног албума фестивала од 1993. до 2017. године и да поздрави редитеља филма Styx Волфганга Фишера, госта фестивала.

Током церемоније свечаног отварања, која ће почети у 21 час, биће представљен интернационални жири фестивала који ће радити у саставу: мађарска редитељка Илдико Ењеди, француски глумац Ибрахим Кома, литванска продуценткиња Иева Норвилиене, холандски редитељ Маринус Гротхоф и српска глумица Наташа Нинковић.

Жири ће најбољим филмовима у оквиру Главног такмичарског програма доделити награде Златни торањ за најбољи филм и Палићки торањ за најбољу режију.

Биће такође представљен ФЕДЕОРА жири у саставу Кјара Спањоли Габарди (Италија), др Маја Богојевић (Црна Гора) и Павлина Јелева (Бугарска), који ће доделити награде у селекцију Паралеле и судари, као и међународни жири критике (ФИПРЕСЦИ) чији су чланови: Нина Спутнитсакаја (Русија), Масимо Леки (Италија) и Тончи Валентић (Хрватска).

Након тога, програм фестивала отвориће ван конкуренције италијански филм Срећан као Лазаро Алис Рочвочер, добитнице награде за најбољи сценарио ове године у Кану. После њега уследиће немачки филм Styx, океанска алегорија о одговорности појединца у суочавању са мигрантском кризом.

Награда „Александар Лифка“ за изузетан допринос европском филму биће уручена Радету Шербеџији 15. јула, а Брајану Коксу 16. јула.

Главни такмичарски програм представиће 14 филмова. Поред већ поменутог Styx, ту су и Девојка Лукаса Донта (Белгија), Кристал Дарје Зук (Белорусија), Некретнине Аксела Петерсена (Шведска), Година мајмуна Владимира Блазевског (Македонија), Кармен и Лола Арантске Ећеварие (Шпанија), У рату Стефана Бриза (Француска), Граница Алија Абасија (Шведска/Данска), Утеја - 22. јул Ерика Попеа (Норвешка), Кртица Расмуса Клостера Броа (Данска), Генесис Арпада Богдана (Мађарска), Транзит Кристијана Пецолда (Немачка).

Филм ван конкуренције Без додира Адине Пинтилије, добитнице Златног медведа у Берлину, затвориће фестивал.

Селекција Паралеле и судари кроз 14 остварења приказаће еклектичну и стимулативну слику Централне и Источне Европе, а публику очекује и 30 храбрих и изазовних остварења у програму Млади дух Европе, као и програм Еколошки документарци.

Награда „Андерграунд спирит“ 25. фестивала отићи ће у руке редитељском двојцу Тица Кови и Рајнар Фримел за изузетан рад на пољу независног филма, као и јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику стварану изван доминантних токова филмске индустрије.

Пратећи програм обухвата изложбу о Милени Дравић, некадашњој дугогодишњој председници Савета фестивала, која ће бити отворена 17. јула, представу Кад би Сомбор био Холивуд о пиониру филма Ернесту Бошњаку, промоцију допуњеног издања књиге Небојше Поповића Додир вечности о добитницима награде „Александар Лифка“, а о новим лауреатима писао је стални сарадник фестивала Иван Аранђеловић.

У плану су и округли столови, радионице, мастер клас курсеви, концерти, а на радост фестивалске публике један од њих одржаће Раде Шербеџија 15. јула на сцени Народног позоришта „Јадран“ у Суботици, са почетком у 22 сата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи