Филмски фестивал подунавских земаља у Смедереву

У Смедереву ће од 18. до 23. августа бити одржан први „Дунав филм фестивал - Смедерево 2018“, на коме ће бити приказана актуелна филмска остварења из 10 држава кроз које протиче Дунав, најављено је на конференцији за медије.

Гост-селектор је уметнички директор Феста и директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић који је нагласио да су „иновативност, разноликост у уметничком изразу, промишљању и темама, али и актуелност основни параметри у одабиру филмова који ће бити приказани публици поред саме географске одреднице“.

„Кинематографије подунавских земља имају много тога да понуде филмској публици и право је задовољство учестовати у пројекту и бирати наслове које ће премијерно бити приказани током трајања фестивала“, додао је Пантелић.

Фестивал ће отворити филм Everybody Knows Ашгара Фархадија, са Пенелопе Круз и Хавијером Бардемом у главим улогама, који је отворио и овогодишњи Кански филмски фестивал, док ће на затварању бити премијерно приказана рестаурирана верзија филма Варљиво лето '68 Горана Паскаљевића у присуству самог аутора и екипе филма.

У такмичарском програму ће бити приказано осам филмова из Србије, Аустрије, Мађарске, Украјине, Словачке, Румуније, Немачке и Бугарске, а Пантелић је поменуо домаћу премијеру српског филма Злогоње Рашка Миљковића и остварење Лимунада Јоане Урикару (Румунија), док ће комплетан програм бити накнадно представљен.

„Земље кроз које протиче Дунав обично понуде много више тога што заслужује фестивалску пажњу од онога што је присутно на фестивалима, тако да је 'Дунав филм фест' фантастична могућност да публика погледа филмове који би изостали са наше фестивалске мапе, а потенцијални успех на фестивалу омогући ће им долазак у наше биоскопе“, рекао је Пантелић.

Главни такмичарски програм ће се одвијати у Смедеревској тврђави, на Градском тргу ће бити приказани класици од Ко то тамо пева до Лепоте порока, који су рестаурирани у оквиру пројекта „Вип Кинотека“, а на „Шлепу“ ће бити ревијални програм са значајним филмовима које српска публика у претходној сезони није имала прилику да погледа.

У Центру за културу биће приказани филмови о великанима уметности међу којима су Петер Хандке, браћа Лимијер, Пол Гоген, Огист Роден.

Како је Пантелић објаснио, сваке године ће се мењати гост-селектор, следеће године можда то буде директор Фестивала ауторског филма, „Слободне зоне“ или фестивала из неке друге подунавске земље, а ове године је та част припала Фесту.

Идејни творац фестивала Игор Станковић рекао је да је основна идеја била да се пружи прилика филмовима који нису добили своје место у биоскопским салама да живе своје живот.

„Богатство кинематографија дунавског слива је неисрцпан ресурс који смо желели да поделимо са нашом публиком“, објаснио је Станковић.

Директор Центра за културу Смедерево и организатор фестивала Драгољуб Мартић истакао је да је од овог лета тај град богатији за још једну културну манифестацију и додао да су поносни што имају прилику да Смедерево претворе у место важно за културни живот земље и региона.

Фестивал се одржава и организује уз подршку града Смедерева, а у извршној продукцији Центра за културу тог града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво