У Саборној цркви данас је крунисан краљ!

У Саборном храму у Београду данас је крунисан краљ – на снимању филма и серије „Краљ Петар Први – у славу Србије“. Још једанпут можете видети делић онога што ће бити премијерно приказано 11. новембра.

Краљ Петар Први Карађорђевић понео је 21. септембра 1904. године круну Србије у присуству бројних гостију, чланова владе, народних посланика, архијереја и многобројних официра.

На лични захтев краља, круна као симбол државности била је изливена од оруђа којим је та државност стечена – од „Карађорђевог топа“.

„Као што видите, и костими, а и маска и све што смо радили на томе је да све буде веродостојно и мислим да смо ту водили рачуна о историјским чињеницама. Оно што је надоградња наша уметничка и духовна, то ће се видети ускоро и у биоскопу и на телевизији, јер РТС је стварно овом серијом ја мислим направио и одужио дуг свима онима који су учествовали у Првом светском рату и дали своје животе на Кајмакчалану, Солунском фронту, у повлачењу преко Албаније...“, сматра глумац и продуцент Лазар Ристовски.

Филм и серију о највећој патњи и јунаштву Срба Краљ Петар Први – у славу Србије у продукцији РТС-а и куће „Зилион филм“, по тексту Милована Витезовића, режира Петар Ристовски.

„Истражујући неке историјске књиге о краљу Петру, генерално о Првом светском рату, некако заједно смо донели закључак да је краљ Петар пре свега био ратник на првом месту, а затим неко ко се трудио да оствари породицу на окупу. Краљ Петар је, ја мислим, био један потпуно обичан човек који је цео свој живот посветио тој љубави према својој земљи“, истиче редитељ Петар Ристовски.

Премијера филма је најављена за 11. новембар, а емитовање серије обележиће почетак 2019. године.