Награда „Александар Лифка“ глумцу Брајану Коксу

Признање које Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан допринос европском филму, награда „Александар Лифка“, осим Радета Шербеџије, ове године ће примити цењени европски и холивудски глумац Брајан Кокс.

Кокс је рођен је у шкотском граду Данди 1946. године. Од 1965, када је почела његова професионална каријера, мењао је позоришне сцене, играо класике и развијао свој таленат, а уз напредовање у театру, освајао је ТВ и филм.

На филму је дебитовао као Лав Троцки у биографској драми Николај и Александра, о последњој руској царској породици, цару Николају Другом и царици Александри, која је снимана у Шпанији и Југославији.

Пажњу на свој таленат скренуо је филмом Ловци на главе тумачећи лик серијског убице Ханибала Лектора. Са Лоучем је снимио Скривени распоред и био део хит филмова Роб Рој и Храбро срце у режији Мела Гибсона.

Са Морганом Фриманом је играо у Ланчаној реакцији и Пољуби девојке, са Данијелом Деј-Луисом у Боксеру.

Пре осам година Кокс је боравио у Србији: у Београду је снимао редитељски деби глумца Рејфа Фајнса – Кориолан.

Гледали смо га у остварењу Планета мајмуна: Почетак (2011) а у прошлој години одиграо је један од највећих изазова у својој досадашњој филмској каријери - британског премијера Винстона Черчила у драми Черчил Џонатана Теплицког.

Брајан Кокс биће гост предстојећег Фестивала европског филма Палић током којег ће му престижна награда „Александар Лифка“ бити уручена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи