„Нови Гуливер“, први дугометражни звучни филм 15. јуна у Кинотеци

Први светски дугометражни звучни филм који комбинује живе глумце и луткарску анимацију „Нови Гуливер“ настао 1935. године биће приказан на 20. Фестивалу нитратног филма, 15. јуна у Музеју кинотеке, најавили су данас организатори.

Овај бриљантан, свеж и бескрајно маштовит филм „за децу од седам до седамдесет седам година“ ништа није изгубио од своје генијалности ни више од осам деценија после настанка, уверени су организатори .

Редитељ Александар Птушко, чаробњак совјетских бајки, чудотворац филмских трикова и анимације лутака, створио је Новог Гуливера као слободну адаптацију сатиричног књижевног класика Џонатана Свифта.

За уклапање живих глумаца и луткарске анимације Птушко је применио чудесан и иновативан технички поступак у коме је требало анимацијом „стоп кадар“ покренути хиљаду пет стотина лутака.

Притом је свака изгледала другачије и имала посебан израз лица, јер је оригинална маска наглашавала њихов индивидуални карактер.

С друге стране, приповедачки и сценаристички, Птушко је створио духовит и врцав пропагандни филм који преноси правила и методе борбе руске револуције на понижене раднике и радни народ Лилипута.

А та пропаганда код њега, за разлику од мање интелигентних аутора тог раздобља, никада није огољена, већ дата с дискрецијом и шармом својственим само највећима.

„Донекле мењајући заплет познатог Свифтовог романа, Птушко даје филму облик политичког памфлета против буржоаског друштва, уз много духовитих алегорија и суптилних анализа“, наводи се у совјетској филмској публикацији „Кино и времја“ из 1963. године, а преноси у најави за пројекцију у Музеју кинотеке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи