Филм „Неопроштено“ за почетак фестивала „План Б“

Трећи фестивал субверзивног филма „План Б“ почиње 15. јуна у Дому омладине Београда пројекцијом документарног филма „Неопроштено“.

Финско-данска копродукција, чији сценарио и режију потписује Ларс Фелдбале Петерсен, говори о Есаду Ланџу, осуђеном за ратне злочине, и његовом путу повратка нормалном животу.

Есад Ланџо (1973) рођен је и одрастао у малом босанском граду, у муслиманској породици. Са само 19 година, током грађанског рата у бившој Југославији, постао је чувар логора Челебићи у Босни, у којем су затварани босански Срби, а потом постао и егзекутор.

Ухапшен је 1996. године и међународни суд у Хагу га је осудио на 15 година затвора због мучења и убијања затвореника. Године 2003. пребачен је у Финску на одслужење казне, да би 2006. године био пуштен из затвора и након одслужења казне остаје у Финској.

Оженио се 2012. године, живи у предграђу Хелсинкија са женом и њено двоје деце из претходног брака, запослио се као чистач, али није нашао ни срећу ни утеху.

У лето 2015. године, скоро 25 година након почетка рата, Есад је одлучио да оде у Босну, како би се ослободио демона који га прогањају и пронашао мир.

До 17. јуна у Дому омладине публика ће моћи да погледа још пет филмова који се и по темама и по форми разликују, али их једна ствар повезује – губљење илузија и борба малог човека за једнакост, слободу и правду.

У филму Блискост живот јеврејске породице у енклави у Северном Кавказу је доведен у питање када син на дан своје веридбе бива отет; млади француски редитељ, пролазећи кроз креативну кризу, постаје самохрани отац у филму Остани усправан, док се каријера чувене звезде порно филмова ближи крају у филму Роко.

Наизглед необично такмичење у голицању представља параван за бизарну тајну у филму „Заголицан“, а у филму Под сунцем осмогодишња девојчица се спрема да буде примљена у дечији северно-корејски савез.

Улазнице су у продаји на благајни Дома омладине Београда, по цени од 250 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво