РТС-ов филм „Слепи путник на броду лудака“ на ТВ фестивалу у Шангају

На Интернационалном филмском и телевизијском фестивалу, који се по 24. пут одржава у Шангају, у трци за престижну награду „Магнолија“ учествује и РТС-ов филм „Слепи путник на броду лудака“.

Филм Горана Марковића, настао у продукцији Драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, вишеструко награђивани пројекат РТС-а, имаће своју азијску премијеру на једном од највећих филмских фестивала у том делу света.

Ове године пристигло је више од 800 радова из Кине и иностранства, који ће се такмичити у четири категорије, укључујући ТВ драме, документарце, анимације и ТВ програме.

На Форуму, посвећеном кинеским серијама, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић, представиће драмски и серијски програм наше куће.

„Мислим да је учешће Слепог путника на броду лудака доста значајно, не само за мене као редитеља, него и за кућу, зато што је то највећи азијски фестивал телевизијског стваралаштва. Кинеско тржиште је огромно. Сваки филм и свака телевизијска серија која нађе пут тамо, представља огроман економски, друштвени и културни успех“, рекао је редитељ Горан Марковић.

Небојша Брадић наглашава да је Шангајски фестивал најзначајнија платформа у медијској индустрији Азије и прилика је да, поред учешћа у такмичењу за награду „Магнолија“ нашег филма, представимо и оно што је богат серијски програм Радио-телевизије Србије.  

Током фестивала одржава се и Маркет, а на штанду РТС-а биће представљен богат и разноврстан серијски програм.

Тема филма Слепи путник на броду лудака је последњи период живота знаменитог српског приповедача Петра Кочића, у душевној болници на Губеревцу, у окупираном Београду 1916. године.

Филм у себи носи депресивну слику Београда под окупацијом, у којој, на трагикомичан начин животи лекара, особља, пацијената у лудници, граде метафору о животу „на слободи и слободној територији“.

Поред Игора Ђорђевића у улози Петра Кочића, играју и Александар Ђурица, Тихомир Станић, Маша Дакић, Андријана Оливерић, Срђан Тимаров, Јелена Ђокић, Горан Шушљик...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи