Авантуристички спектакл на нитратној траци у Кинотеци

За 20. Фестивал нитратног филма Југословенска кинотека је из свог богатог фонда одабрала амерички авантуристички спектакл „Осветници/Корзиканска браћа“ из 1941, а куриозитет је да ће пројекција, 10. јуна у Музеју кинотеке, бити са запаљиве нитратне траке, најавили су из Југословенске кинотеке.

Врхунски, искричав и маштовит пустоловни филм цењеног америчког редитеља и глумца, иначе руског белог емигранта Грегорија Ратова, настао је по популарном роману Александра Диме Оца.

Вероватно најбоља од десетак екранизација снимљених до данас, гледаоце је привукла како изазовним избором теме (одвајање и живот сијамских близанаца), тако и изванредном двоструком улогом Дагласа Фербанкса Џуниора, као и упечатљивом ролом вечног негативца Акима Тамирова, још једног белог Руса у Холивуду.

Овом спектаклу умногоме су допринели технички квалитети, пре свега изврсна црно-бела фотографија и специјални ефекти, нарочито у сценама у којима Фербанкс тумачи оба брата.

„Упркос дугом трајању и прилично неравном и понекад академском приступу екранизовању Диме, филм и даље има довољно жара и дивље авантуре да привуче пажњу. Једна ствар је сигурна, старији гледаоци ће младог Фербанкса видети као прототип његовог оца Дага Сениора, који је касније постао једна од водећих звезда мача и авантуре“, писао је 1941. Варајети филм ривјуз.

Према синопсису, гроф Франки, глава једне од водећих породица на Корзики, очекује рођење наследника. Доктор Паоли га обавештава да је његова супруга родила сијамске близанце.

Клан његовог непријатеља, барона Колоне упада у замак и убија све осим доктора и слуге Лоренца, који беже с бебама до пријатеља Франкијевих, брачног пара Дипре. Доктор операцијом раздваја близанце и даје им имена Марио и Лисјен.

Дипреови одводе Марија у Париз, одгајају га као свог сина, док слуга узима Лисјена и с њим живи у шуми. Двадесет година касније, Лисјен је постао вођа банде на Корзики.

Марио ужива у богатству у Паризу и заљубљује се у прелепу корзиканску грофицу, коју брани од удварања извесног маркиза.

У двобоју с маркизом Марио задобија повреду, коју на невероватан начин осећа и Лисјен.

Уочи 21. рођендана близанаца, доктор Паоли доводи обојицу до гробнице њихових родитеља, открива им истину и заклиње их на освету тиранину Колони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво