ФЦС поводом оставке Жарка Драгојевића

Поводом информација и навода који су објављени у појединим медијима, а у вези са оставком господина Жарка Драгојевића на место председника и члана конкурсне комисије на јавном конкурсу у категорији: „Суфинансирање производње домаћих дугометражних филмова са националном темом“, огласио се и Филмски центар Србије.

Саопштење Филмског центра Србије преносимо у целости:

„Пре свега, Филмски центар Србије осуђује нападе и покушај представљања ресорног министра Владана Вукосављевића и Филмског центра Србије као субјеката који онемогућавају да се обезбеде финансијска средства за филм који говори о страдањима српске деце током Другог светског рата у усташким логорима.

Занемарује се (намерно или нехатно) чињеница да је за време мандата министра Вукосављевића и садашњег руководства Филмског центра Србије, у 2017. години, први пут у историји Филмског центра Србије, расписан посебан конкурс на коме право учествовања имају искључиво пројекти у којима се обрађује догађај од националног историјског значаја, који се бави животом или стваралаштвом особа значајних за националну историју, или пројекти који на креативан начин третирају очување националног културног идентитета.

С друге стране, занемарују се и правила конкурса (намерно или нехатно) према којима доношење предлога о томе који пројекти треба да буду подржани представља искључиву надлежност конкурсне комисије, коју образује Управни одбор Филмског центра Србије, и то на предлог директора Филмског центра Србије.

Управни одбор ФЦС усваја или одбија такав предлог конкурсне комисије, а ресорно министарство представља другостепени орган, чија је надлежност ограничена на одлучивање о основаности евентуалних жалби на донету одлуку Управног одбора Филмског центра Србије.

У конкретном случају конкурсна комисија није поднела предлог Управном одбору ФЦС о томе који пројекти треба да буду подржани, па изјаве господина Жарка Драгојевића да поједини пројекти неће бити подржани немају своје утемељење. Из тог разлога, оставку господина Жарка Драгојевића и изношење таквих навода у јавност разумемо као врсту притиска на рад конкурсне комисије и Филмски центар Србије.

Но и поред тога, ФЦС предузеће све потребне радње како би се предметни конкурс спровео, поштујући правила конкурса предвиђена самим текстом конкурса и одредбама Закона о кинематографији.

На крају, ФЦС жали за поступком господина Жарка Драгојевића и напомиње да се у досадашњој историји Филмског центра Србије није десило да члан конкурсне комисије поднесе оставку у завршној фази конкурса и да, о разлозима оставке, ФЦС и преостале чланове конкурсне комисије, који су му поклонили поверење изабравши га за председника конкурсне комисије, обавести путем средстава јавног информисања, као и да одбије извршење обавеза преузетих уговором закљученим са ФЦС у вези са вршењем послова члана конкурсне комисије.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи