Кански победник ексклузивно за РТС

Јапански редитељ Хироказу Коре-Еда добитник је Златне палме на 71. Канском фестивалу за филм „Крадљивци“. Савремени првак јапанске кинематографије који друштвено провокативним причама осваја критику и публику, ексклузивно је говорио за РТС.

После 21 године од победе Шохеија Имамуре у Кану, Златна палма поново одлази у Јапан. Пето учешће Хироказуа Коре-Еде у такмичарском програму, донело му је заслужени тријумф јер његов филм је у низу овогодишњих друштвено ангажованих савремених прича једноставно изванредан, што је потврдила и председница жирија Кејт Бланчет.

Као и у претходним делима редитељ се и у Крадљивцима бави проблемима самоће, рањеног детињства, неодговорним родитељима.

Стиче се утисак да сте опседнути разореним породицама које по сваку цену покушавате да одржите на окупу.

„Када је породица разорена, почнеш да примећујеш неке ствари о њој. Кад је моја мајка отишла, недостајао је стуб породице, па сам почео свашта да примећујем. Неко други је морао да преузме ту улогу како би одгајио следећу генерацију. Све те ствари испливају на површину тек када фали члан породице. Зато тежим таквим причама.“

Опус Хироказуа Коре-Еде наликује софистицираној теленовели породичних перипетија. Иако наизглед хладни, његови филмови су топли и нежни, баш као и Крадљивци са којима је освојио Кан.

Ко су „крадљивци“, јунаци вашег филма, и шта им је заједничко?

„Они су чланови породице која није биолошка. Лик мајке у филму каже да деца нису напуштена већ пронађена. Сви су они искључени из друштва, из породица које везује крвно сродство. То им је заједничко. Занимљиво је да се та новонастала атипична породица није саставила из љубави на почетку, али је временом постигнута хармонија коју нису имали у својим биолошким породицама.“

„Заједничка нам је страст према филму, овде смо да прославимо седму уметност“, рекао је култни редитељ Мартин Скорсезе када је са Кејт Бланчет отворио врата 71. Канског фестивала.

Тако је и било јер је са ефемерне забаве и звездане еуфорије, акценат био тамо где му је и место. У мирној атмосфери на филмском платну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи