Доделом награда завршен 11. „Белдокс“

Доделом награда и пројекцијом филма „Окупирани биоскоп“, у Комбанк дворани завршен је 11. Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“.

Жири у саставу: редитељ Стефан Малешевић, уредник „Док Лисбоа“ Агнес Вајлдстајн и оснивач „Загреб Докса“ Ненад Пуховски, најбољим филмом у „Српском такмичарском програму“ прогласио је документарац 4 године у 10 минута Младена Ковачевића због „лепоте и једноставности кинематографског покрета у представљеним кадровима испуњеним поштовањем према величанственој природи коју приказује“.

Жири је наградио Ковачевића за, како су навели у образложењу, „дирљиву и поетичну причу коју приказује, од прославе људске истрајности до запањујућих резултата у постизању крајњег циља“.

Награда за најбољу камеру у оквиру истог програма отишла је у руке Косте Глушице за филм Последња авантура Кактус Бате Ђорђа Марковића за „прецизну истрагу интригантне приче и живописан приступ анимацији“.

У категорији најбоља монтажа награђени су Томас Ернст, Ана Лагатор и Наташа Пантић за филм Када дођу свиње Биљане Туторов, који према оцени жирија представља „нежни портрет жене која се на снажан и весео начин носи са историјом своје земље и коју преноси на своје унуке на шаљив начин“.

Жири Међународног такмичарског програма у саставу: Јасмин Башић (Женевска филмска комисија), Николас Феодоров (селектор фестивала FIDMarselle) и Чарна Манојловић (Академија уметности Београд) наградио је два филма - Метеори редитеља Гуркана Келтека (Турска/Холандија) и Боли Бана Симона Гиљарда (Белгија/Француска).

У образложењу је истакнуто да Метеори представљају „поетично црно-бело визуелно путовање о ратном стању унутар града, унутар ума и природе“, а аутор, мудро и истрајно уоквирујући древне симболе, комбинујући их са политичким изјавама, обликује ритмички кохерентне, прецизне и отворене просторе, преплићући микро и макро космос.

У документарцу Боли Бана, како је приметио жири, „импресивни визуелни аспекти омогућавају гледаоцу да размишља о везама и разликама између 'њихових' и 'наших' вредности, времена и разумевања света“.

Београдски средњошколци Драго Миловановић, Реља Поповић и Немања Јоковић најбољим документарним филмом у оквиру селекције „Белдокс Тин“ прогласили су "Оutga Girls" у режији Терезе Траоре Далберг која успева да приказивањем свакодневнице приближи гледаоцима целокупну социјалну и политичку ситуацију у Буркини Фасо.

Посебна награда директора фестивала „Белдокс“ додељена је филму Окупирани биоскоп Сенке Домановић за „ванредно успешан синематографски наративни израз у потрази за уређеним друштвом и напретком српске кинематографије“.

Током осам дана на "Белдоксу" је приказано 98 филмова, подељених у 14 програмских целина у 11 биоскопских дворана.

Међу скоро 130 гостију, Београдом су прошетали култни амерички редитељ Ејбел Ферара, овогодишња победница „Берлинала“ Рут Бекерман, један од најзначанијих редитеља данашњице Улрих Зајдл и други, а публика је имала прилику да пристутвује њиховим мастеркласовима, разговора са ауторима после пројекција и погледа премијерно филмове које су селектори Марко Грба и Игор Станојевић изабрали.

Филмски центар Србије обезбедио је награде за најбоље филмове на фестивалу, као и 2.000 евра за подршку победнику конкурса "Белдокс ин Прогрес", за домаћи филм у фази развоја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи