„Терет“ пред канском публиком

Филмски центар Србије и ове године у Кану промовише нову српску кинематографију на Павиљону југоисточне Европе. Међу филмовима је копродукциони пројекат "Терет", српског редитеља Огњена Главонића, који је светску премијеру имао у паралелном такмицарском програму тог фестивала под називом „15 дана аутора", који је пре пола века покренуо Жан Лик Годар.

Домаћој и светској јавности млади српски редитељ Огњен Главонић познат је по кратким филмовима награђиваним на светским фестивалима, докумунтарцима „Живан прави панк фестивал и дубина два" који је приказан на 66. Берлиналу.

Његов дебитантски играни филм „Терет" је антиратна драма заснована на истинитом догађају током сукоба на Косову и Метохији 1999. и НАТО бомбардовања Србије. У фокусу је интимма људска драма на тему односа очева и синова кроз три генерације са референцама на партизанско наслеђе и Други светски рат.

"Нисам имао намеру да користим филм као неку платформу за држање неких моралних лекција, платформу са које ћу са неке висине дистрибуирати истине, неке моје ставове, неке моје тезе, жеља ми је била само да кроз тај пут једног човека то буде и његов метафизички пут у коме он открива неке истине о себи. Та потрага за истинином ми је била императив", каже Огњен Главонић.

Радња филма дешава се у току једног дана и прати интимну драму главног јунака у тумачењу хрватског глумца Леона Лучева, опретерећеног теретом жртава које доноси рат.

"Једноставно покушавам наћи тог човека и бити тај човек и пустити њега да води своју причу. Лакше ми је када нема текста и не морам учити напамет", истиче Леон Лучев.

С обзиром да је филм „Терет" који је поетски рађен у маниру југословенског црног таласа од призора свадби до индустријских градова Главонићев први играни филм, стекао је право да се такмичи за званичну Канску награду „Златна камера" која се додељује најбољем дебитанту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи