„Сви знају“ – отворен филмски фестивал у Кану

Породичном драмом „Сви знају“ двоструког иранског оскровца Асгхара Гархадија са Пенелопе Круз и Хавијером Бардемом, у Кану је свечано отворен 71. Међународни филмски фестивал који је ове године у знаку великих промена.

„Сви знају“ – отворен филмски фестивал у Кану „Сви знају“ – отворен филмски фестивал у Кану

Постоје фестивали, постоје велики фестивал и постоји Кан. То је узречица међу филмских светом јер је овде светски центар културне и економске моћи.

После јубиларног 70. фестивала, дошло је време за промене – укинуте су новинарске пројекције због спречавања позитивне или негативне атмосфере уочи званичних премијера филмова.

Нема места ни за „Нетфликсова“ остварења, а забрањени су и такозвани селфији на црвеном тепиху што је према речима првог човека Канског фестивала Тјерија Фремоа гротескна појава која ремети протокол.

Ове године прекинута је и традиција давања предности канским миљеницима па је селекција филмова за Златну палму неочекивано занимљива без старих фаворита. Оцењује жири предвођен оскаровком Кејт Бланчет.

Занимљиво је да се за Златну палму такмиче филмови чак двојице редитеља који су у кућном притвору из политичких и финансијских разлога – Иранца Џафара Панахија и руског синеасте Кирила Серебреникова.

Међу 21 филмом су и дела легендарног Жана Лика Годара, америчког редитеља Спајка Лија, Пољака Павела Павликовског који је свој филм о хладном рату 50-их, једним делом снимао и у Србији.

Након прошлогодишњег учешћа филма Скупљачи перја у програму „Кан класик“ захваљујући ангажману Југословенске кинотеке, и ове године смо присутни на престижном фестивалу.

Филмски центар Србије промовише нову домаћу продукцију, дебитански филм Огњена Главонића Терет такмичи се за награде у независном паралелном програму „15 дана аутора“.

А на фестивал долази и Милош Биковић да представи нови пројекат о Николи Тесли.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи