Екипа филма о краљу Петру на сету у касарни „Топчидер“

У касарни „Топчидер“ у току је снимање сцена у оквиру пројекта домаће серије и филма под називом, „Краљ Петар Први у славу Србије“.

Војници у чојаним блузама, шареним вуненим чарапама и опанцима, превијени рањеници и медицинске сестре у дугим плавим униформама могли су се данас видети међу металним креветима импровизоване болнице из времена Великог рата, као део сета за чију је сценографију изабран један од објеката у шумовитом кругу касарне „Топчидер“.

Реч је о пројекту продукцијске куће „Зилион филм“, нашег прослављеног глумца Лазара Ристовског, чију је реализацију подржала Влада Републике Србије, а Министарство одбране и Војска Србије дали су значајан допринос његовој реализацији ангажовањем војника, обезбеђивањем механизације, возила, војничких реквизита, као и неопходне опреме за логистичку подршку током снимања.

Говорећи о пројекту посвећеном краљу Петру, продуцент и главни глумац Лазар Ристовски истакао је да је он сада на половини, да су снимљене најтеже сцене на Старој планини, као и оне које се односе на Колубарску битку и повлачење српске војске преко Албаније.

„Трудимо се да све радимо у складу са историјом, историјским чињеницама и историјским ликовима, јер ово је тема са којом не смемо да се играмо ни у ком смислу зато што је емотивно памћење српског народа врло важно и врло живо, без обзира на то што је сто година прошло од Великог рата. Свако у српској фамилији има некога ко је остао негде на Колубари, Церу или током повлачења преко Албаније па имамо и обавезу према тим људима и према историји“, нагласио је Ристовски.

Говорећи о помоћи Министарства одбране и Војске Србије, као и министра одбране у реализацији пројекта, он је с великим задовољством истакао значај те помоћи на пројекту, додајући да је било тешко „направити ово до сада, али и убудуће, да тога није било".

„Према мом мишљењу, то на неки начин и припада Војсци, јер оно је била српска војска, ово данас је српска војска, а негде између је краљ, и мислим да је та помоћ Војске Србије велика и адекватна и по мом мишљењу разумљива“, нагласио је Лазар Ристовски.

Редитељ Петар Ристовски је истакао да се екипа пројекта својски потрудила, имајући у виду нашу богату историју пре Првог светског рата и Први светски рат, да искрено и поштено дочара ликове и хероје који су се тада борили и ратовали за нашу слободу.

„Ми на неки начин покушавамо да одужимо дуг према њима тако што ћемо се борити правећи овај филм“, нагласио је редитељ, додајући да цела екипа због свега тога с великим ентузијазмом приступа раду на пројекту.

Филм је заснован на мотивима романа Милована Витезовића Чарапе краља Петра.

Прича о чувеним вуненим чарапама у којима је краљ умро инспирисала је нашег глумца и продуцента Лазара Ристовског, који у филму игра лик краља Петра Првог, да кроз своју седмогодишњу припрему пројекта прикаже њега као човека који пати за својом земљом и који се преиспитује о неопходности жртава насталим током Великог рата. Планирано је да снимање траје до јула 2018. године на локацијама у Србији, Грчкој и Русији.

Премијера филма Краљ Петар Први у славу Србије планирана је за 11. новембар у Центру „Сава“, на дан потписивања мировног споразума у Првом светском рату, док је емитовање десет епизода истоимене серије заказано за почетак наредне године.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, недавно је са сарадницима присуствовао снимању сцена филма и серије Краљ Петар Први у славу Србије на локацији у околини Рипња.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво