Завршено снимање „Београдске трилогије“

Снимање телевизијске драме „Београдска трилогија“, коју је по драми Биљане Србљановић у сценарио адаптирала студенткиња драматургије Тијана Грумић, завршено је у недељу 22. априла у студију Факултета драмских уметности у Београду.

Ово је други наслов који је, под надзором професора Горана Пековића, ментора пројекта, и уредника ТВ драме Марка Новаковића, одговорног уредника Редакције драмског и домаћег серијског програма, снимљен у склопу сарадње Радио-телевизије Србије и Факултета драмских уметности у Београду.

Биљана Србљановић је комад Београдска трилогија посветила младима из своје земље. У бити је то комад који се бави драмом емиграције и губитком сопствених корена. Три приче које се смењују у току новогодишњих ноћи 1992, 1999. и 2017. године представљају три карактеристичне епизоде читаве једне генерације која је одрасла између мржње, насиља и смрти и која је напустила Србију како би следила наду у „могући“ живот.

Њихова одредишта су различита и удаљена међу собом (Праг, Сиднеј, Лос Анђелес), али ова драма показује да у времену глобализације не постоји велика разлика у местима боравка наше младе дијаспоре. У овим трима причама ликови су повезани истом судбином: уклапањем, односно одбацивањем у нову реалност, и дељењем задовољства и немира свакодневног живота са својим вршњацима.

Редитељка ове ТВ драме је студенткиња режије Јована Аврамовић, директор фотографије је студенткиња камере Ана Мелентијевић, а продуцентски посао преузео је студент продукције Немања Лековић. Монтажу ће такође потписати студент ФДУ-а Александар Алексић, сценограф драме је Владимир Ћирић (студент Факултета примењених уметности у Београду), а костимографкиња Александра Милојковић. Композитор музике за драму је студент Факултета музицких уметности Предраг Радисављевић.

Улоге у овој ТВ драми поверене су студентима глуме са неколико драмских факултета из Србије, као и већ афирмисаним младим глумцима. У драми играју Хана Селимовић, Милан Марић, Ваја Дујовић, Марко Јанкетић, Филип Хајдуковић, Соња Исаиловић, Недим Незировић, Никола Шурбановић, Миа Симоновић, Димитрије Аранђеловић и Вања Ненадић.

Након већ снимљених телевизијских драма Не играј на Енглезе и Београдска трилогија у мају ове године планирано је и снимање ТВ драме Павиљони, по адаптацији текста Милене Марковић, које ће заједничким снагама реализовати РТС и ФДУ.

Премијера све три телевизијске драме очекује се до краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво