Шијан: „Маратонци“ су у Југославији били само комедија

Мој филм је у Југославији прихваћен као апсолутна комедија и тек кад је приказан на светским фестивалима, тамошњи критичари су препознавали у њему озбиљну политичку критику друштва, рекао је „Танјугу“ Слободан Шијан, редитељ филма „Маратонци трче почасни круг“, чија је дигитализована верзија приказана у Југословенској кинотеци.

Шијан је нагласио да нико из екипе није био свестан да стварају ремек-дело.

„Никада не можете да знате када снимате филм да ли ће он постати ремек-дело. Заједно са глумцима сам се трудио да направим нешто добро и испоставило се да је то постао омиљени филм различитим генерацијама“, рекао је Шијан.

Премијери култног остварења присуствовали су, између осталог, директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић и генерални директор компаније „Вип“ Дејан Турк.

Захваљујући пројекту „Вип кинотека“, ово је сада већ четврти филм који је дигитално рестауриран.

Маратонци добијају свој нови живот, како и заслужују“, рекао је Пантелић и додао да је мало рећи да је овакав пројекат изузетно значајан подухват за културу и будућност.

Процес дигиталне рестаурације је дуг и захтева посао и представља најбољи начин да се национална филмска баштина сачува.

Турк је истакао да су Маратонци његов омиљени филм.

„Верујем да је филм Слободана Шијана и даље веома популаран у свим државама насталим на простору некадашње Југославије. Тек сада, када сам поново погледао филм, сам схватио колико је он заправо једна озбиљна политичка критика друштва у којем су сви заједно живели“, рекао је Турк и најавио да ће следећа два остварења, која ће у оквиру пројекта „Вип кинотека“ бити дигитално рестаурирана бити Лепота порока Живка Николића и Варљиво лето '68 Горана Паскаљевића.

Маратонци трче почасни круг је ремек-дело југословенске кинематографије и први пут је приказано 1982. године у продукцији „Центар филма“.

Јелисавета Сека Саблић је за улогу Кристине освојила Златну арену у Пули, а поред ње је остала добро упамћена глумачка екипа која је тумачила породицу Топаловић и њихове познанике, коју чине Богдан Диклић, Данило Бата Стојковић, Мија Алексић, Миливоје Мића Томић, Бора Тодоровић, Зоран Радмиловић...

Филм је освојио многобројна признања као што су специјална награда жирија у Монтреалу, Награда за филм у Бриселу и прва награда за сценарио у Марсеју.

Специјалне пројекције филма за београдску публику биће организоване 24. априла у терминима од 18 и 20.30 часова у свечаној сали Југословенске кинотеке.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи