Премијерно приказан филм „Војне корачнице“

На Војној академији премијерно је приказан филм „Војне корачнице“ редитељке Драгане Милошевић у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“, саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи, сценаристи филма су мајор Саша Јанковић и потпуковник Јевта Вуловић из Управе за људске ресурсе Генералштаба, монтажер Марко Драгишић, а за дизајн звука задужени су Немања Живковић и Милош Миљковић.

Директор Војнофилмског центра „Застава филм“ потпуковник Горан Иконић рекао је да је филм Војне корачнице трећи који се ове године премијерно приказује.

„Нећу вам говорити о значају војних песама у изградњи и јачању борбеног морала, на који мало шта тако ефектно делује као корачница, и овај филм је управо урађен да би се указало на значај војничке песме. Одлучили смо да га прикажемо на Војној академији будућим официрима Војске Србије како би могли у даљим каријерама да користе песму као моћно оружје у изградњи и јачању војног колектива“, рекао је Иконић.

Пројекцији најновијег двадесетоминутног остварења српске војне филмске куће присуствовали су помоћник министра одбране генерал мајор Слађан Ђорђевић, начелник Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан, представници Универзитета одбране и кадети Војне академије.

Војне корачнице су врста борбених песама писаних у парном такту и енергичном, чврстом ритму, а мелодија је наглашена тако да ствара складан ритам с кораком и на тај начин усклађује корак целе јединице.

Суштина и садржај војних корачница одређени су историјским условима појединих епоха, карактером војски, напредношћу или назадношћу њихових задатака, као и националним особинама и музичком културом народа, наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво