Други Гран-при за документарац „Исти“

Документарни филм „Исти“ Дејана Петровића освојио је Гран-при за најбољи краткометражни документарни филм на 20. Међународном фестивалу документарног и краткометражног филма Исмаилиа, у Египту.

Фестивал је одржан од 11. до 17. априла у Исмаилији, недалеко од Каира, у организацији Националног филмског центра Египта, а уз подршку Министарства културе Египта, а свечаном затварању присуствовао је и амбасадор Србије у Египту Југослав Вукадиновић.

Поред филма Исти, у категорији кратког документарног филма приказано је још 12 документараца из Ирана, Данске, САД, Пољске, Шпаније, Турске, Француске, Сирије, Египта, Индије и Јапана.

„Информација да смо, две недеље након добијања Гран-прија на 65. Мартовском фестивалу, освојили још један Гран-при на једном од значајнијих фестивала документарног филма у овом делу света, потврда је да филм комуницира не само са домаћом, већ и публиком ван Србије“, изјавио је Петровић.

Исти је филм метафоре који се, приказивањем свакодневице осуђеника и стражара у неколико највећих затвора у Србији, бави темом губљења идентитета појединца под утицајем система.

Успостављајући паралелу између затворског и ширег друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.

Уз финансијску подршку Филмског центра Србије и помоћ Управе за извршење кривичних санкција филм је снимљен у казнено-поправним заводима у Сремској Митровици, Пожаревцу (Забели), Нишу, као и у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу.

У ауторском делу екипе, поред Дејана Петровића су и Драган Вилдовић (директор фотографије), Александар Поповић (монтажер), Никола Цвијановић (сниматељ и дизајнер звука), Војин Ристивојевић (композитор).

Иза остварења стоји продуцентска кућа „Независни филмски центар Филмарт“, а копродуцент је „Синамон филмс“.

број коментара 0 Пошаљи коментар