„Терет“ Огњена Главонића у програму фестивала у Кану

Дугометражни играни филм „Терет“ Огњена Главонића биће приказан на 71. филмском фестивалу у Кану, у оквиру селекције „Петнаест дана аутора“, најавили су организатори.

Кански фестивал се ове године одржава од 8. до 19. маја, а Терет је једини филм са простора бивше Југославије на овогодишњој смотри.

Терет прати причу Владе, возача камиона, у току НАТО бомбардовања Србије 1999. године.
Док пролази кроз непознате пределе, окружен последицама рата, Влада не зна и не жели да зна шта је то што превози али тај товар временом постаје његов терет.

Главну улогу тумачи познати глумац Леон Лучев, а у споредним улогама се појављују и Павле Чемерикић, Тамара Крцуновић, Игор Бенчина, Радоје Чупић, Јово Максић, Стефан Трифуновић, Тања Пјевац, Љубиша Миличић, Новак Билбија и Иван Лучев.

Сценариста и редитељ филма је Огњен Главонић, директорка фотографије Татјана Крстевски, монтажерка Јелена Максимовић, сценографију потписује Зорана Петров, костим Маја Мирковић, дизајн звука Јаков Мунижаба, док је микс звука урадио Жил Бенардо.

Продуценти Терета су Драгана Јововић, Стефан Иванчић и Огњен Главонић испред продуцентске куће "Non-Alingned Films" из Србије, док су копродуценти "Cinema Defacto" (Француска), „Кинорама“ (Хрватска) и "Three Gardens Film" (Иран).

Филм је реализован уз подршку Филмског центра Србије, Секретаријата за културу и јавно информисање Аутономне покрајине Војводине, француског државног фонда ЦНЦ, европског фонда за копродукције "Eurimages", Хрватског Аудиовизуалног центра, фонда "Visions Sud Est", Фонда "Hubert Bals" фестивала у Ротердаму и Доха филм института.

Терет је први дугометражни играни филм Огњена Главонића, аутора награђиваних документараца Живан прави панк фестивал (2014) и Дубина два (2016).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво