„Немањићи“, брак Стефана са Аном Дандоло као избављење за Србију

Учврстити мир у разореној земљи пуној разбојника, Стефанов је задатак. Оданог и поштеног Богдана проглашава управитељем двора. За лични живот није тренутак мада могућ брак са Аном Дандоло лебди над Србијом као избављење. Вечерас је на Првом каналу десета епизода серије „Немањићи - рађање краљевине“.

Наш познати глумац Аљоша Вучковић оживео је лик Јована Дандола у епизоди Шта је љубав према сили и моћи – десетој епизоди епске екранизације средњовековне српске државе.

Тумачите лик Јована, дубровачког кнеза из те породице. Ко је Јован Дандоло?

„Био је задужен за трговачке односе са Дубровником и даље, тако да је сигурно био човек који је говорио неколико језика, који се бавио дипломатијом“.

Знамо интересе Србије, који су млетачки и моћних Дандолових да се склопи брак између Ане и Стефана?

„То да приволи Стефана да се ожени са Аном Дандоло, имало је много користи и за Стефана и за тадашњу Србију и за Венецију. Самим тим што су били у сродству, таксе и дажбине су биле мање за Венецију. На том путу, сигурни су били од напада када би пролазили Рашком“.

На који начин глумачка енергија и зрелост помогну када се нађе нешто непознато у каријери, у овом случају средњи век?

„Када сам се сусрео с понудом за ову улогу, мени је било интересантно. Знам доста тога из историје тог периода. Односа Византије, Венеције, прилике у тадашњим српским земљама, шта се догађало. Ево многи имају прилике, а нису знали историју Србије, да виде како је то било и да се сусретну с неким чињеницама које су шокантне али су такве“.

Остали аутори: Драгана Ракочевић
број коментара 0 Пошаљи коментар