Српски документарци у фокусу фестивала у Ниону

Филмски фестивал "Vision du Reel" одржава се од 13. до 21. априла у швајцарском граду Ниону, а посебан програм биће посвећен српском документарном филму и остварењима снимљеним у последњих десет година.

У такмичарском програму "Burning Light" светску премијеру имаће 4 године у 10 минута – нови филм Младена Ковачевића, аутора запажених остварења Анплагд и Зид смрти, и тако то, који ће након тога бити приказан на „Белдоксу“.

Једна од званичних програмским целина, насловљена са „Фокус Сербија“, усредсређена је на Србију као земљу госта и на савремени српски документарни филм.

На програму ће бити 18 филмова: Абдул и Хамза, Марка Грбе Синга, Дубина два, Огњена Главонића, Dragan Wende – West Berlin, Драгана фон Петровића и Лине Мулер, Довиђења, како сте?, Бориса Митића, Небеса, Јелене Максимовић и Ивана Салатића, Чудо, Срђана Кече, Лакоћа камена, Владимира Тодоровића, Thelta Rhutm, Бојана Фајфрића, Анплагд, Младена Ковачевића.

Публика у Ниону ће моћи да погледа и документарце Кад дођу свиње, Биљане Туторов, The Caviar Connection, Драгана Николића, Гора, Стефана Малешевића, Црвенкапа, Зорана Тајровића, Soles de Primavera, Стефана Иванчића, Друга страна свега, Миле Турајлић, Ситна птица, Данета Комљена, Утопија, Матије Глушчевића, Југославија, како је идеологија померала наша тела, Марте Попиводе.

Током фестивала биће уприличено и представљање пет пројеката нових српских документарних филмова: Свако тражи оно чега нема, редитеља Стефана Малешевића, Пејзажи слободе, редитељке Марте Попиводе, Срећна нова, Јиву!, редитеља Младена Ковачевића, Црна свадба, Драгана Николића и Досије: Лабудовић, Миле Турајлић.

Пројекте ће представити аутори и продуценти, који ће имати прилику за сусрете један-на-један са међународним телевизијским уредницима, продуцентима, дистрибутерима и фондовима током потпрограма „Фокус ток“ (Focus Talk) 17. априла.

На крају тог дана који за циљ има да истражи стање у српској кинематографији током последњих десет година, као и актуелну ситуацију на пољу продукције и финансирања, пројекат који највише обећава добиће награду "Prix visins sud est", уз новчани износ од 10.000 швајцарских франака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво