Паскаљевићу „Златни Александар“

За допринос светској кинематографији српском редитељу Горану Паскаљевићу, на Међународном филмском фестивалу у Солуну, уручено признање, награда „Златни Александар“.

На јубиларном 50. међународном филмском фестивалу у Солуну, српском редитељу Горану Паскаљевићу уручено је велико признање, награда „Златни Александар" за допринос светској кинематографији.

У централној фестивалској дворани „Олимпион", Паскаљевићу су награду уручили директорка најугледније филмске смотре у региону Деспина Музаки и председник Фестивала Јоргос Хорафас.

Захваљујући на награди, Паскаљевић је истакао да је посвећује глумцима са којима је радио током досадашње каријере. Награђени редитељ је додао да су глумци, заједно са њим, обликовали и градили јунаке његових филмова, мале људе у великим-малим причама.

Пред пуном салом је након тога приказан његов најновији филм „Медени месец".

Током фестивала, у част српског редитеља, траје ретроспектива 15 Паскаљевићевих филмова, која је пропраћена књигом о његовом стваралаштву, на енглеском и грчком језику.

Паскаљевић ће одржати и мајсторску радионицу на Фестивалу, који ће 22. новембра затворити остварење филмске легенде Алена Ренеа „Дивља трава".

Велико интересовање за српске филмове

Према оцени државне секретарке Министарства културе Србије Надица Момиров да је српска кинематографија добро представљена на јубиларном филмском фестивалу у Солуну.

Доделом награде „Златни Александар" за допринос светској кинематографији редитељу Горану Паклаљевићу и ретроспективом његових одабраних филмова, указана му је посебна част, нагласила је државна секретарка Момиров.

Према њеним речима, значајно је и то што су у селекцији „Балкански преглед" заступљени филмови српских аутора Владимира Перишића и Дарка Лунгулова „Обични људи" и „Тамо и овде" који су суфинансирани средствима Министарства културе Србије.

Напомињући да је у Солуну у својству члана међународног жирија и наша позната глумица Мирјана Карановић, да постоји велико интересовање за српске филмове, чије су пројекције веома посећене, државна секретарка је рекла да се због тога чланови делегације Србије у Солуну осећају веома пријатно.

Надица Момиров је указала и на заинтересованост медија за српску кинематографију која се „врло прати и доста познаје".

Директорка фестивала Деспина Музаки поздравила је присуство нашег Министарства културе у Солуну, истичући да ће то да поспеши сарадњу у наредном периоду, навела је Момиров.

Договорена је интензивнија сарадња представника две кинематографије, као и да Деспина Музаки буде гост једног од филмских фестивала у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво