Пролеће за најмлађе на РТС-у

Редакција Дечјег програма сваког дана од осам до десет сати ујутро емитује нови пакет цртаних филмова у којем има за сваког понешто. За децу најмлађег узраста – незаобилазни „Маша и медвед“ овог пута у серијалу „Машине страшне приче“, а очекују нас и нове сезоне филмова „Пепа прасе“, „Јагодица Бобица“ до цртаћа за мало старије какви су „Миа и ја“, „Двориштанце“ и други. Девојчице се радују „Анђелини балерини“, стиже и „Барби“, дечаци „Трансформерсима“ а ексклузивно најављујемо за летњи распуст и емитовање тренутно најпопуларнијег цртаног филма на свету „Бејблејд“.

Уз ове, ту је и много других наслова као и Мали дневник који се емитује сваког радног дана у 10 сати на Другом програму. Пратили смо раст наших водитеља, а стигли су и неки нови клинци које је публика такође заволела.

Суботом у подне са Првог канала већ седам година полеће Плава птица, а да је најдража дечја емисија показује и то што уз нову публику, остали су нам верни и они клинци који су одрасли са нама и од којих добијамо свакодневне коментаре.

Снимаћемо 19. априла „Дечје београдско пролеће“ у којем, ове године, песме за децу певају бројне познате личности као што су Бранко Коцкица, Иван Босиљчић, Слободан Бода Нинковић, Андреја Кузмановић, Миња Субота, Андрија Милошевић, Ивана Петерес и други (биће емитовано 5. и 12. маја суботом у подне на Првом),а онда од 19. маја у истом овом термину, чека нас трећи циклус полуларне луткарске серије за предшколце Кукурику шоу.

Кроз петанест нових епизода насталих по сценарију наше најпопуларније дечје списатељице Јасминке Петровић и у режији Филипа Чоловића, пратићемо нове догодовштине Крештислава Петлића. Прва два циклуса овог мапет шоуа су, иако неколико пута репризирана, најгледанија и на нашем званичном каналу на Јутјубу, те сви са нестрпљењем очекују нови серијал.

Традиција сарадње са најбољим дечјим писцима настављена је и са Владиславом Војновић која је написала сценарио за наставак серије о дечјим страховима Плашите ли се... Наставак серијала који је тренутно у монтажи овај пут је посвећен адолесцентским страховима и од јесени ћемо гледати како се главни јунак Небојша Челик носи са истима. Серију је као и први циклус режирао Милутин Петровић.

Од редовних емисија, сваке суботе од десет сати ујутро на Другом, зуји емисија Зујалица, својеврсни водич кроз занимљиве догађаје за децу широм земље, али кроз коју упознајемо и бројне личности које деца воле, представљамо нове књиге, најављујемо дечје представе и филмове, упознајемо села и градове.

Поводом великог јубилеја, 60 година постојања Телевизије, реализоваћемо први пут и дечји мјузикл настао по песмама нашег познатог композитора Николе Чутурила. Ове дечје песме биће објављене у издању ПГП-а, а у мјузиклу ће учествовати и наш драги хор Колибри, као и многи познати глумци.

Настављамо сарадњу са ЕБУ, сваке године снимамо један документарни и један играни филм за децу који се системом међудржавне размене емитују и на другим европским телевизијама. Наш овогодишњи представник играни филм Љуљашка, прича о пријатељству двојице дечака миграната који пролазе кроз нашу земљу и једног Милоша који им помаже, показао је да границе међу децом не постоје.

Сарађујемо и са бројним хуманитарним удружењима, између осталог и Удружењем за афирмацију дечјег стваралаштва „Свитац“ уз чију помоћ смо снимили документарни филм Чаробњаци. Филм прати настанак инклузивне представе Црвене ципелице коју уз помоћ својих пријатеља, браће и сестара изводи 40 деце са сметањама у развоју (аутизам, развојна дисфазија, оштећен слух, ментална ретардација, поремећај пажње и Аспергеров синдром).

Будући да је културна инклузија деце са сметњама у развоју јако ретка, редакција Дечјег програма ће наставити да промовише и учествује у оваквим пројектима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво