Доделом награда затворен Мартовски фестивал

На свечаном затварању 65. Мартовског фестивала, у Великој сали Дома омладине Београда додељене су Гран-при награде најбољим филмовима, који су приказани у такмичарским селекцијама, и то у категоријама: дугометражни и краткометражни документарни филм, домаћи и међународни краткометражни играни филм, анимирани филм и експериментални видео-арт. Додељене су и четири струковне награде: за најбољу режију, за најбољу камеру, за најбољу монтажу и за најбољи звук.

Због комплексне драматургије звука која је у филму Друга страна свега оживела и реални и метафорични простор стана, доделила му карактеристике лика, а истовремено у језик документарног филма унела напетост која је својствена играном жанровском филму. Награда за најбољи дизајн звука додељена је Александру Протићу за филм Друга страна свега.

Монтажним поступком у филму Друга страна свега на вешт начин се преиспитују друштвене, политичке, породичне и економске околности у времену од стварања Југославије  до данас. Награда за најбољу монтажу додељује се Александри Миловановић за филм Друга страна свега.

Награду за најбољи сниматељски рад (камеру) добио је филм Лијана. Поетика визуелног приступа уткала је у ову филмску причу изразиту узбудљивост и одржала је током целог филма. Директор фотографије Игор Маровић је зрело, зналачки и доследно снимио комплексни филмски задатак који је добио.

Признање за најбољу режију добио је филм Звезде Гаомеигуа због духовитог, аутоироничног и иновативног рукописа и вештине поигравања нарацијом која је на граници изме]у играног, документарног и експерименталног филма, а која за резултат има филм који је песма написана па отпевана филмским језиком.

Гран-при за најбољи страни краткометражни играни филм жири је доделио македонском филму Види каква је, редитеља Горана Столевског, због снажне критике актуелног политичког и психолошког тренутка изражене кроз бескомпромисни приказ независне, позитивне јунакиње, која кроз живот пролази одлучно и достојанствено.

Гран-при за најбољи домаћи краткометражни играни филм жири је доделио филму Лијана, редитеља Ивана Ђуровића. Жири је навео да се остварење бави особеном причом, која успева да постане универзална и комплексна студија генерацијског конфликта и оштра друштвена критика. „То је мрачни, упозоравајући свет, вешто, страствено и визуелно упечатљиво створен од стране обећавајућег младог аутора“, закључио је жири.

Гран-при за најбољи филм у категорији експериментални филм/видео арт жири је доделио филму Звезде Гаомеигуа, аутора Марка Грбе Синга.

„Филм интелигентно, са хумором и усуђујућом зачудношћу, спаја експерименталне и наративне филмске стратегије, митске и свакодневне просторе, универзалност коју је данас присвојила глобализација и локалну специфичност и конкретност места. На тај начин, он истовремено и омогућава и присиљава гледаоца да се ослободи свих очекивања и препусти прастарој вештини приповедања у којој аутор, као и Шехерезада, непрестано мора да плете нове нити - у нашем случају да их плете, кида, везује и развезује чворове“, наводи се у образложењу жирија.

Гран-при за најбољи анимирани филм жири је доделио филму Непутовања, у режији Ане Недељковић и Николе Мајдака Млађег, а чланови жирија у овој категорији истакли су да су били у великој дилеми.

„Када би правила то дозвољавала, ми бисмо изабрали два победника вечерас. Ипак, не можемо. Након дугих разговора, одлучили смо да награду за најбољи анимирани филм доделимо остварењу, које користи метафоричке могућности анимације како би провоцирало. Дистопијско огледало реалности које преиспитује наше личне границе“, истакао је жири.

Гран При за најбољи кратки документарни филм жири је доделио филму Исти редитеља Дејана Петровића.

„Особеном филмском визуелном стилизацијом редитељ овог остварења даје нам увид у неприступачне животе људи на маргини. Оригиналним драматуршким и филмским приступом једној несвакидашњој теми односа кажњених и власти, редитељ нас води кроз осећај једнакости између њих. Жири Националне такмичарске селекције домаћи документарни филм до 50 минута, једногласно је одлучио да Гран-при за најбољи филм у овој категорији припадне остварењу Исти Дејана Петровића, продукцијске куце 'Филмарт' из Пожеге“, наводи се у образложењу одлуке.

Гран-при за најбољи дугометражни документарни филм додељен је остварењу Wongar, редитељке Андријане Стојковић, због тога што се филм издвојио својим минимализмом, скромношћу, мудрошћу, синематичношћу и промишљеном и заокруженом филмском формом.

Продукцијска кућа "Living Pictures" доделила је специјалну награду у вредности од 2.000 евра за услуге постпродукције наредног филма, а награда је припала редитељу Дејану Петровићу, добитнику Гран-прија за филм Исти, у категорији за најбољи кратки документарни филм.

Јубиларни, 65. Мартовски фестивал затворила је српска премијера филма Преко свих граница, интимна прича о животу младе руске гимнастичарке, у режији Марте Прус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво