Још једна награда за домаћи анимирани филм „Био двапут један краљ“

На управо завршеном фестивалу "Athens Animfest" у Грчкој, домаћи кратки анимирани филм „Био двапут један краљ“ освојио је награду за изузетност у краткој анимираној форми. На овом фестивалу који се одржава по 13. пут, публика је могла да погледа чак 418 филмова из 52 земље, котирајући тиме Атину међу најзначајније фестивале анимације у свету.

Био двапут један краљ освојио је протеклог месеца још четири награде, две награде за најбољу анимацију у Клужу у Румунији, на фестивалима "Short to the Point" и "12 Months Film Festival" и две награде на фестивалу "Cinema of the World" у Бомбају, Индији – награду за најбољи сценарио и најбољу монтажу филма.

Награда у Атини је 14. награда за овај филм српско-канадско-мађарске копродукције кућа „План 9“, „АЗТ Медија“ и "To Blink Animation". Поред значајних награда за анимацију на фестивалима у Шпанији, Америци, Канади и Србији, филм је добитник и три награде за најбољи сценарио, награде за најбољу оригиналну музику (Владимир Керкез и Александар Ранђеловић) и награде публике на фестивалу "Fancine" у Малаги. 

Филм је приказан у преко 20 земаља, а овог месеца ће наставити своју турнеју на фестивалиима у Бечу, Лос Анђелесу, Џорџији и филмском фестивалу Голден Кукер у Софији.

Аутор филма Војин Васовић поред дугометражне анимиране верзије овог филма ради и на дугометражном играном филму Крај света по сценарију Александре Урошевић, који је добио подршку Филмског центра Србије за развој сценарија и награду за најбољи „пич“ на ко-продукцијском маркету и форуму "Fest Forward" у оквиру овогодишњег ФЕСТ-а.

Био двапут један краљ је прича о краљу који има подвојену личност и живи у несвакидашњем подељеном екрану. Једна његова половина представља Краља Песника, човека елегантних манира и покрета, док друга представља Краља Ратника, несутрашивог и гордог војсковођу. Они очајнички желе да се отарасе један другога и на том путу им помажу разни лекари, друиди, њихове верне краљице, па чак и њихов архинепријатељ - двоглава аждаја. 

Гласове у филму дају Џон Вајт и Миодраг Мића Милованов, а анимацију поред Васовића и Николе Степковића потписују и Снежана Чубриловић, Младен Николић и Јелена Милуновић. Филм су подржали Филмски Центар Србије, градски и регионални фондови у Торонту, као и мађарска продукција „АЗТ Медија“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи