Мартовски фестивал од 28. марта у Дому омладине

Мартовски фестивал у организацији Дома омладине Београда, са редитељем и продуцентом Марком Поповићем као уметничким директором и драматургом Бобаном Јевтићем као специјалним саветником, биће 65. пут одржан од 28. марта до 1. априла 2018. године.

Ове године за такмичарску селекцију пријављен је рекордан број домаћих и страних филмова – скоро 4.000, а респектабилна екипа селектора, врсних домаћих филмских професионалаца (редитељи Иван Стефановић и Маша Нешковић, продуценти Јована Николић и Ива Племић Дивјак, аниматорка Ива Ћирић, монтажер Ненад Поповић и филмска ауторка Марта Попивода) изабрала је укупно 80 филмова.

Они ће се борити за Гран-при фестивала, у појединачним катагоријама (али и за значајну подршку од 2.000 евра), као и за четири струковне награде – за најбољу режију, камеру, монтажу и дизајн звука//музику.

Поред такмичарског, посетиоце 65. Мартовског фестивала очекује и ревијални програм са неколико специјалних пројекција, међу којима су и две светске премијере домаћих дугометражних документарних филмова.

Земља Утопија (Tierra Utopia) редитељке Јелене Столице о савременој утопији – малом шпанском граду где је градоначелник експроприсао земљу богатих аристократа и започео социјални експеримент заједничког живота свих становника, биће приказан на свечаном отварању, 28. марта од 19 часова у Великој сали Дома омладине Београда. 

Напети историјски документарни трилер Милоша Шкундрића Дуго путовање у рат (The Long Road to War), драматизована прича о почетку Првог светског рата, приказујемо у петак, 30. марта од 21 часова у Великој сали ДОБ.

Публика ће имати прилику да види и две српске премијере иностраних документарних остварења: Преко свих граница (Over the Limit/Пољска, Немачка, Финска) редитељке Марте Прус, узбудљив поглед у немилосрдан свет руске ритмичке гимнастике, као и Мој живот без даха (Мој живот без зрака/Хрватска), редитељке Бојане Бурнаћ, који дочарава осећај који имамо кад заронимо у плаветнило и води нас у чудесан свет човека чији се најважнији тренуци живота догађају под водом, током само једног строго контролисаног даха.

Најзначајнија аустријска редитељка данашњице Рут Бекерман биће представљена ретроспективом радова. Биће приказана четири њена филма, који дочаравају оно најузбудљивије у њеном дугогодишњем стваралаштву – спој посматрања изблиза савременог стања друштва са размишљањем о начину на који се сећамо наше прошлости.

Ове године, Факултет драмских уметности, РТС и „Застава филм“ обележавају важне годишњице и на 65. Мартовском фестивалу представиће пробрану селекцију радова који су претходних година на овој манифестацији освајали награде и признања.

Мартовски фестивал понудиће и ексклузивни поглед у будућност филма – виртуелну реалност. Сви посетиоци ће моћи да се уз помоћ специјалних ВР наочара нађу у центру узбудљивих документарних прича као директни учесници и посматрачи из прве руке.

Бројни домаћи и инострани гости из света филмске уметности и продукције на 65. Мартовском фестивалу одржаће занимљиве и корисне радионице, презентације, панеле, а публику очекују и разговори са ауторима филмова које приказујемо.

Улазнице по цени од 200 динара за пројекцију кратких филмова могу се купити на „Евентим“ благајни у Дому омладине Београда. Студенти ФДУ и других филмских факултета и академија уз индекс могу преузети бесплатне пропуснице за филмове, на дан пројекције од десет часова на инфо-пулту у холу ДОБ.

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма је стална манифестација у области културе од значаја за град Београд.

Покровитељи фестивала: Град Београд, Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво