„Дуго путовање у рат“ на 65. Мартовском фестивалу

Документарни филм „Дуго путовање у рат“ редитеља Милоша Шкундрића, имаће светску премијеру 30. марта у Великој сали Дома омладине Београда, на 65. Мартовском фестивалу.

Организатори Мартовског фестивала најављују Шкундрићев историјски документарац као узбудљивији од политичког трилера и напетији од акционог филма, који кроз аутентичне приче из прошлости помаже да разумемо зашто је Први светски рат почео.

Користећи филмске архиве Велике Британије, Француске, Аустрије, Русије, Немачке и Србије, оживљавајући фотографије и портрете најзначајнијих историјских личности уз помоћ 3Д технологије, анимирајући старе историјске мапе, маестрално градећи напетост кроз разговоре са најзначајнијим европским историчарима, филм Дуго путовање у рат ствара утисак неумољивог хода читавог света ка глобалној катастрофи.

Попут најнапетијег играног филма, овај документарац води гледаоце по дворовима и кабинетима председника влада, кроз закулисне политичке и војне игре, истовремено анализарајући шири контекст и доносећи мале, животне детаље ситуација у којима се одлучивало о судбини Европе - као да се све посматра из позиције актера.

„Свака одлука, сваки корак постају потпуно јасни, као детективу који, мало по мало, открива ко стоји иза великог злочина“, истичу из Дома омладине.

Немачки генералштаб још од 1875. године покушава да предупреди могућност рата на два фронта и због тога захтева од владе у Берлину да покрене превентивни рат против Француске или Русије, а почетком 20. века велике међународне кризе потресају Европу и рат постаје све извеснији.

За победу у оваквом рату, Немачкој је неопходна војна подршка њеног јединог савезника, Аустроугарске, и схвата да је за остварење интереса, рат Аустроугарске против Србије најпогоднија прилика па Балкан постаје подручје главног немачког интереса.

Сценариста, продуцент и редитељ филма Милош Шкундрић дипломирао је на Катедри за филмску и ТВ режију Факултета драмских уметности.

Награђиван је више пута на Мартовском фестивалу за своје кратке игране и документарне радове, а Дуго путовање у рат је његов први дугометражни филм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво