„Легенда о конкубини“ у биоскопима од 22. марта

Легендарни редитељ Чен Каиге представља ново и до сада најскупље кинеско филмско остварење „Легенда о конкубини“, величанствену причу о љубави, освети и смрти, смештену у древни кинески град из осмог века у време владавине династије Танг.

„Легенда о конкубини“ у биоскопима од 22. марта „Легенда о конкубини“ у биоскопима од 22. марта

Јапански будистички монах Кукаи послат је у Танг династију у Кину како би учио о кинеској култури и цивилизацији. За то време спријатељује се са песником по имену Баи Летиан.

Одједном, у граду почињу да се дешавају чудни догађаји, смрти, између осталих и конкубине Јанг, што се доводи у везу са демонском мачком која терорише град. Монах и песник се удружују како би истражили смрт конкубине, пратећи траг демонске мачке који открива скривене чињенице.

Фасцинантна је чињеница да је Чен готово читав град изградио како би дочарао древну Кину, у шта је уложено шест година и више од 150 милиона долара, а за који је планирано да постане забавни парк.

Редитељ истиче своју велику страст ка причама које нас враћају у време старе Кине, које истичу традиционалне вредности: „Осећам се врло лоше јер су неке традиционалне вредности у Кини потпуно напуштене. Животни стил старих градова је потпуно ишчезао, нажалост“.

Признати филмски стваралац се нада да ће се нове, младе генерације повезати с филмом, али и са старим градом који је створио.

„Чанг, град који сам створио, некад је био космополитски град и светла тачка кинеске цивилизације. Више од 10.000 песника, чак и странаца, живело је у њему. Волео бих да нове генерације препознају тај слободан дух старе Кине, нарочито јер данас млади стално теже нечем што зову слобода“, објашњава Чен Каиге.

Филм обилује специјалним ефектима за које Чен каже: „Њихова употреба не значи да желите људима да прикажете ништа вештачко, неуверљиво. Они помажу да ваша прича буде што реалнија. Нарочито када је у питању једна оваква прича. Овог пута сам радио са стручњацима из Јапана и они су у потпуности разумели шта желим. Град је предиван и изгледа веома реално“.

Шест година је светска кинематографија чекала на прави спектакл Чена Каигеа. Говорећи о својим будућим плановима редитељ истиче да се некада збуни размишљајући о будућности. „Неке веома важне приче остале су неиспричане, зато не могу још да одустајем. Ипак, тренутно је важна само Конкубина, филм ком сам се веома посветио, и ја и цела екипа“, објаснио је кинески уметник.

Чен припада петој генерацији кинеске кинематографије и тек је са филмом Збогом моја конкубино био и интернационално признат. Филм је освојио Златну палму у Кану, Златни глобус и Бафта награду, а био је номинован и за Оскара.

„Захваљујући великим фестивалима као што су смотре у Кану, Венецији, Торонту и Берлину, осећам да сам део велике светске филмске заједнице. Ови фестивали дају наду младим филмским уметницима да праве филмове. Иначе, како би другачије опстали на тржишту у ком је све подређено новцу и комерцијалном успеху“, наглашава Чен и додаје да би волео да има више арт филмова, али и арт биоскопа.

„Веома сам забринут, јер је све подређено комерцијалности. Људи воле да праве, али и да гледају арт филмове. Потребни су нам, али просто нема интересовања државе за таква остварења, што је права штета, јер су они богатство“, оценио је Чен.

Филм Легенда о конкубини стиже у домаће биоскопе 22. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи