Зафрановић за РТС: Покушаћу да упозорим Европу на нешто што је зло

Чувени редитељ Лордан Зафрановић боравио је протеклих дана у Београду, где је на недавно завршеном 46. Фесту председавао жиријем у такмичарском програму „Српски филм“. Боравак у нашем граду искористио је и за договоре око снимања филма „Деца Козаре“. У изјави за РТС објаснио је на који начин ће се бавити тематиком Другог светског рата.

Деца Козаре је прича по сценарију Арсена Диклића о деци из збегова у Другом светском рату која су углавном завршила у логорима.  

„То је било усташко-немачко чишћење читаве територије Козаре, то је огромна територија и ту су деца наравно у збеговима и тим пратећим стварима, отишла нешто у логоре, највише у Јасеновац, у дечје логоре“, рекао је Зафрановић за РТС.

„И једна велика прича о једној жени која се звала Будисављевић, која је била Аустријанка, и која је масу те деце на херојски начин спасавала тако да имамо и ту причу.“

Чувени југословенски и хрватски редитељ припрема још један пројекат који би на неки начин требало да заокружи његово бављење Другим светским ратом.

„Ради се о једном покушају да се та масовна хистерија убијања оног ко није твоје расе и твојих идеолошких погледа, да се једноставно упозори не знам више ко у Европи, после ових пустих ревизија историје и заборављања, да се некако упозори да је то нешто што је зло, то је све што ја хоћу да урадим, наравно на један начин који ће по мени бити доста жесток“, објаснио је Зафрановић.

број коментара 5 пошаљи коментар
(субота, 10. мар 2018, 16:53)
Aspalathos [нерегистровани]

susret

Pre otprilike tri meseca imao sam čast da se sretnem i upoznam sa maestrom Zafranovićem prilikom njegovog gostovanja u Biblioteci Milutin Bojić. Vrlo dobro pamtim njegove filmove i žestok stil prikazivanja užasa pod kojima su stradali nevini slobodoumi žitelji Dubrovnika i Dalmacije. Divim se njegovoj umetnosti, a posebno humanizmu i ispoljenoj hrabrosti kada se još smatrao hrvatskim re
iserom (danas se predstavlja kao češki, što nije bez razloga!). Želim Lordanu pun uspeh u umetničkom radu i realizaciju svih projekata. Uostalom, upoznali smo "kao dva Splićanina, od kojig ni jedan ne živi u Splitu". Dođite nam opet u Beograd uvaženi i dragi maestro Zafranoviću; s posebnim poštovanjem - Andro Mošić.

(петак, 09. мар 2018, 09:25)
anonymous [нерегистровани]

zločini

Hvala Zafranoviću što ukazuje na zločine ustaškog režima.Izuzetan režiser.

(петак, 09. мар 2018, 08:24)
anonymous [нерегистровани]

Dobar naum, hvale vredan

Neka te prati sreca i Bog cuva !

(петак, 09. мар 2018, 05:04)
Dragan S [нерегистровани]

Jedan od malobrojnih

Obicno se kaze za ovakve , covek koji je za zivota postao legenda. Nije uzmicao , nije se predavao a nije ni zaboravljen.

(петак, 09. мар 2018, 04:42)
Nishki [нерегистровани]

Dobro je to sto postoje ljudi...

...koji znaju, mogu I zele da pokazu svetu sta su zlikovci radili tada a sto njihovi potomci zele danas da sakriju lazima I negiranjima.